Huis
Tuin
Video

Zamarra ruimt op #8: Zo moedig je jezelf makkelijker aan om op te ruimen

Is jouw huis aan een flinke opruimbeurt toe, maar kun je jezelf er niet toe zetten? Daar weet opruimcoach Zamarra Kok van Ons Huis Vol Spullen wel raad mee. Ze geeft je een aantal handige tips om het makkelijker te maken.

De afgelopen weken hebben we wekelijks specifieke opruimtips gegeven. Maar vaak is het nog het lastigste om jezelf aan te moedigen daadwerkelijk aan de slag te gaan. Waarom hebben we eigenlijk zo’n hekel aan opruimen? En hoe moedig je jezelf aan? Zamarra geeft advies! 

Opruimen

Mensen zien vaak enorm op tegen een flinke opruimactie. Maar waarom eigenlijk? Misschien moet je wel afscheid nemen van veel spullen met een dierbare herinnering. Daarnaast is het opruimen zelden belangrijk en urgent. Het is dus echt iets wat je moet inplannen tussen je dagelijkse bezigheden door. Het feit dat je er geen duidelijke beloning voor krijgt maakt het daarnaast ook nog eens extra moeilijk om je ertoe te zetten. Maar… door op te ruimen merk je gaandeweg dat je er rustig en relaxed van wordt en het afscheid nemen van zaken helpt je ook te realiseren dat we eigenlijk niet gelukkiger worden van al die spullen.

Heb je moeite met je zelf aan te sporen je huis aan te pakken? Dan heeft Zamarra een tip voor je: “Verander je mindset en maak van ‘ik moet nog opruimen’ liever ‘ik wil nu orde op zaken stellen’. Dat is een stuk positiever en motiveert je om aan de slag te gaan.” 

Terugkerende rommel

Om je huis op te ruimen én vooral opgeruimd te houden is er verandering nodig in je gedrag en een deel van de gedragsverandering heeft te maken met de manier waarop je tegen je spullen aankijkt. Zo hoort Zamarra bewoners vaak zuchten en zeggen dat de rommel ‘steeds weer terugkomt’ en dat ze ‘gek worden van al die paperassen’. “Ze voelen zich een slachtoffer van de rommel, maar spullen zijn er natuurlijk niet op uit om je dwars te zitten. Rommel komt nou eenmaal niet ‘s nachts uit je kastjes gekropen om ‘s morgens door de kamer te slingeren. Jij hebt die spullen in huis gehaald en laten slingeren, en jij moet nu de verantwoordelijkheid nemen om het op te ruimen of het huis uit te gooien.” 

Leer nee zeggen

Je houdt je huis niet alleen netjes door veel weg te gooien, maar ook door minder onnodige dingen in huis te halen. Zo is het bij Petra & Stephan vooral uit de hand gelopen vanaf het moment dat ze kinderen kregen. Hun huis raakt voller en voller en hun leven wordt drukker en drukker. Vooral Petra heeft extra veel moeite met het wegdoen van spullen en speelgoed van de kinderen. Ze merkt dan ook dat ze aan het overcompenseren is met het kopen van speelgoed voor de kinderen. “We kunnen het financieel missen, dus dan vind ik het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen mijn dochters.”

Toch is het belangrijk om te onthouden dat kinderen niet per definitie blijer worden van speelgoed. Sterker nog: je maakt het ze alleen maar moeilijker om te kiezen waar ze mee willen spelen. Dus houd het aanbod beperkt en rouleer.

Kleuterschoolmethode

Net als in de meeste afleveringen van Ons Huis Vol Spullen is er in dit huis ook sprake van veel dubbele spullen. Niet alleen in dit programma is dit vaak het geval, maar eigenlijk heeft bijna elk huis wel een hoop onnodig dubbele spullen, vaak zonder dat je het doorhebt. Wil je deze dingen wegdoen? Hanteer dan de zogenaamde “kleuterschoolmethode” van Zamarra: “Verzamel alle dubbele items, en zoek dán pas uit wat je bewaart en wat je weg kunt doen.” Zo krijg je namelijk beter inzicht in wat je eigenlijk allemaal hebt en weet je beter of iets weg kan of niet. 

Geleerd

Nu het huis van Petra en Stephan weer netjes is, is het ook de bedoeling dat ze het zo houden. Gelukkig hebben ze daar vertrouwen in. De grootste lessen die Petra heeft geleerd zijn namelijk:

  • Je hoeft niet alles dubbel te hebben.
  • Alles wat je cadeau krijgt ben je niet verplicht te houden.

Fotocredits
Headerfoto: Eigen Huis & Tuin / Zamarra Kok

Marjolein Sintenie
ID: 9462

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven