Huis
Tuin
Video

Van cocon tot prachtige stof: zo wordt zijde gemaakt

5000 jaar geleden ontdekten de Chinezen voor het eerst hoe zijde gemaakt kan worden. Al snel groeide het uit tot een populair luxeartikel. Zijde is een natuurlijk materiaal en wordt gemaakt van de cocon van zijderupsen. In verschillende Aziatische landen worden deze zijderupsen speciaal gekweekt voor commerciële doeleinden. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Wij leggen het proces aan je uit!

Eitjes leggen

Het proces begint allemaal bij de vrouwelijke rups. Zij legt wel vierhonderd eitjes in een keer, haar levensdoel is vrij duidelijk want hierna sterft zij. Na ongeveer twee weken ontwaken de larven uit de eitjes. De larven zijn grote eters en eten zich suf aan de moerbeibladeren, net zo lang tot zij wel tienduizend keer zo zwaar zijn!

Dit zijn wolluizen en zo kom je er makkelijk vanaf
Bloemen en planten

Cocon maken

Als de larve in een pop verandert, ontwikkelt hij met zijn speekselklieren vloeibare zijde. Doordat de vloeibare zijde met lucht in aanraking komt, wordt het een ondoorbroken draad.  Dan wikkelt de larve het draad om zich heen tot hij een lekkere warme cocon heeft gecreëerd voor zichzelf.

Van cocon tot zijdedraad

In de cocon transformeert de larve zich normaal gesproken tot mot. Maar zodra de larve zich tot mot heeft ontwikkeld wil hij de cocon verlaten en dus breekt hij de cocon open. Omdat de doorlopende zijdedraad hierdoor beschadigd raakt wil men dit voorkomen. Daarom wordt de cocon drie minuten gekookt zodat de larve sterft en hij zich niet kan ontpoppen tot mot. Ook wordt het hierdoor makkelijker om de draad van de cocon eraf te wikkelen.

Zijdegaren

Om zijde te oogsten worden de draden van dertig tot vijftig cocons per keer gebruikt. Deze worden allemaal tegelijk door een gaatje van een bamboestok gevoerd. Door langzaam en voorzichtig te draaien worden de draden van de cocon afgedraaid. Het is een ontzettend tijdrovend proces en er zijn tussen de twee -en drieduizend cocons nodig voor een halve kilo zijdegaren. Daarna wordt de zijde gebleekt zodat deze geverfd kan worden in de gewenste kleur. Na het drogen zijn de zijdedraden klaar om omgetoverd te worden tot mooie stoffen!

Fotocredits:

Headerfoto: Digital Buggu-Pexels

Daphne van Kaam
ID: 9536

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven