Huis
Tuin
Video

Zo houd je groente en fruit zo lang mogelijk vers

Verse groenten en fruit hebben we graag in huis. Helaas kunnen we er vaak niet lang van genieten, want sommige groente- en fruitsoorten bederven snel. Er zijn echter manieren die helpen je fruit zo lang mogelijk vers te houden.

Groente en fruit gaan niet goed samen

Groente en fruit kun je beter niet samen bewaren. Fruit rijpt sneller dan groente. De stoffen die bij de rijping vrijkomen kunnen een snellere rijping van de groenten veroorzaken waardoor deze uiteindelijk eerder gaan rotten. Leg groenten zelf ook niet te dicht op elkaar. Ook dan kunnen ze sneller gaan rotten.

Wel handig om te weten is dat appels bij andere groenten en fruit vaak zorgen voor een snellere rijping, behalve bij aardappels. Daar zorgt een appel er juist voor dat een aardappel minder snel uitloopt. Hoe dat zit lees je hier

appels

Fruit

Kersen, paprika's, druiven, citrusvruchten en bessen kan je het beste in de koelkast bewaren, maar avocado’s tomaten, mango’s, meloenen, appels en peren blijven het langst houdbaar wanneer je ze buiten de koelkast opslaat, net zoals bananen.

Bewaaradvies voor de volgende populaire groentes en fruitsoorten:


Fruit

  • Aardbeien blijven het langst houdbaar in een papieren bakje. Laat er absoluut geen vocht bij komen. Daar kunnen ze slecht tegen.
  • Appels sla je het beste op in een koele plek zoals de kelder of een schuur. Eventueel kan je ze ook in een kartonnen doos in de koelkast bewaren. Hetzelfde geldt voor peren
  • Bananen rijpen zoals bekend erg snel. Toch kan je het snelle proces vertragen door het uiteinde van de bananentros te bedekken met huishoudfolie.
  • Bessen koop je vaak in een doosje waar ze dicht op elkaar gestapeld zijn. Dit is alleen niet de beste manier om ze te bewaren. De beste manier is door ze op te slaan in laagjes papier. Zo bescherm je de kwetsbaarheid van de bessen.
  • Nectarines bewaar je op een koele plek buiten de koelkast. Als de nectarine nog niet rijp is en je wilt er over enkele dagen één kunnen eten, rijp dan de vrucht op een plek bij kamertemperatuur.


Groenten

  • Broccoli zit vaak al verpakt met een laagje plastic. Dit is voor een langere houdbaarheid. Koop je liever broccoli zonder plastic, dan kan je de broccoli het beste wikkelen in een vochtige theedoek op een aparte plek in de koelkast. Broccoli gaat wel prima samen met bloemkool.
  • Champignons bewaar je het beste in de koelkast, maar ze houden niet van veel vocht. Stop ze daarom in een papieren zakje. Dit houdt enigszins het vocht tegen.
  • Tomaten gaan vaak de koelkast in, maar dit hoeft absoluut niet. Buiten de koelkast kunnen ze wel 2 weken goed blijven in een koele plek.
  • Wortelen bewaar je door ze met afgesneden toppen in een gesloten potje met vocht in de koelkast te plaatsen.
aardbeien
Jeremy Houweling
ID: 7989

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven