Huis
Tuin
Video

Zo kom je eenvoudig van zilvervisjes in je huis af

Zilvervisjes zijn die kleine beestjes van maar 1 centimeter, maar die overal in je huis tevoorschijn komen. Het zijn kleine platte insectjes die zilveren schubben hebben en grote 'antennes'. Ze komen vaak in elk huis voor en houden vooral van nieuwbouwwoningen. Maar waarom eigenlijk?

Hier houden zilvervisjes van

Zilvervisjes houden van een warm en vochtige ruimte en komen daarom vaak voor in de wc, badkamer of keuken. Ze komen vaak voor in nieuwbouwwoningen, omdat hier nog jarenlang het vocht uit hout en beton uit verdampt. Het lievelingseten van een zilvervisje zijn schimmels en voedselresten. Niet zo gek ook dat ze vaak in de badkamer of keuken voorkomen. De badkamer, die vaak warm en vochtig is, wemelt vaak van allerlei schimmels. En de voedselresten of schimmels op fruit en aardappels zijn een verwennerij voor de zilvervisjes.

Waarom wil je er vanaf?

Zilvervisjes zien er misschien onschadelijk uit, maar ze zijn vaak schadelijk voor je spullen en heel soms voor jou. Je kunt namelijk allergisch zijn voor deze hele kleine beestjes. Daarnaast kunnen ze bacteriën verspreiden door je huis die ze meenemen uit de badkamer, maar ze zijn zo klein dat het niet heel schadelijk is gelukkig. Zilvervisjes kun je daarnaast dus tegen komen in je keukenkastjes tussen je eten en in je kledingkast. 

Heb je schade aan je behang, boeken of kranten? Dan heb je last van papiervisjes. Deze visjes lijken heel erg op zilvervisjes, maar houden juist van een droge omgeving en zijn lichter van kleur. 

Zo houd je zilvervisjes tegen

 • Ventileren
  Ga de vochtige omgeving tegen door goed te ventileren op de plekken waar de zilvervisjes voorkomen. Zet bijvoorbeeld ramen tegen elkaar open of de deur, zo kan de ruimte goed luchten.
 • Temperatuur
  Zorg dat de temperatuur niet hoger wordt dan 22 graden. Het scheelt jou niet alleen stookkosten, maar zilvervisjes houden van een temperatuur boven de 21 graden.
 • Vochtige kleding
  Zorg dat je vochtige kleding en spullen eerst goed laat drogen voordat je het opbergt. Zo voorkom je dat er zilvervisjes in je kledingkast gaan zitten tussen je vochtige, schone was.
 • Kit naden en kieren
  Tijd om de kit erbij te pakken en alle naden en kieren van je huis goed dicht te kitten. Dit is goed om te doen voor de winter er aan komt, op deze manier zorg je ervoor dat de zilvervisjes zich minder makkelijk verspreiden door je huis.
 • Berg je eten op
  De kleine insectjes zijn dol op etensresten. Kruimels of open verpakkingen zijn al genoeg om de beestjes naar je keuken te lokken. Zorg er voor dat je alle verpakkingen goed en afgesloten opbergt.
 • Bescherm je behang
  Laat de naden van je behang naadloos op elkaar aansluiten. Wanneer alles netjes is afgeplakt kunnen de zilvervisjes hier minder gemakkelijk tussendoor kruipen.

Natuurlijke lokval maken

Maak een lokval voor zilvervisjes van een aardappel. Hol de aardappel een stukje uit met een mesje en leg deze in een plastic zakje op een plek waar de beestjes veel komen. Na 3 dagen zie je dat aardappel helemaal zilver is gekleurd.

Fotocredits
Headerfoto: Hans - Pixabay

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3354

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven