Huis
Tuin
Video

Zo kweek je zelf een kokospalm

Ben je ook zo fan van palmen? En hou je wel van een uitdaging? Probeer dan eens om je eigen kokospalm te kweken! Door de weersomstandigheden in Nederland kan het lastig zijn, maar zeker niet onmogelijk! Als je deze stappen volgt ben jij binnenkort misschien wel de eigenaar van een zelf gekweekte kokospalm:

Eerder lieten we je hier al zien dat de kokospalm een van onze favoriete kamerplanten is. Maar hoe tof is het als je zelf een kokospalm kunt kweken, gewoon van een kokosnoot die je in de winkel koopt?! Aan de slag! 

Stap 1: Koop je kokosnoot

Een verse kokosnoot is het beste om te kweken, maar die zijn natuurlijk een stuk makkelijker te vinden in tropische oorden zoals Aruba dan hier in Nederland. Gelukkig kan een kokosnoot uit de supermarkt een prima vervanger zijn, kies er wel een met voldoende vocht (dit kun je controleren door even goed te schudden en te luisteren). Kan je toch een verse kokosnoot krijgen? Gebruik die dan, de kans dat je palm gaat groeien is dan een stukje groter.

Stap 2: Laat hem eventjes weken

Laat je kokosnoot minstens een week in een emmer met water weken. Als je er voor zorgt dat alle drie de gaten onderwater staan is dat het best.

Stap 3: Stop je kokosnoot in de aarde

Vul een pot met aarde en stop je kokosnoot in een gat van 2 centimeter diep. Je kokosnoot is nu voor het grootste gedeelte boven de aarde. Zet de pot op een warme, maar niet droge plek. Een temperatuur van 25 tot 29°C is perfect voor de kokosnoot. Naast de verwarming klinkt als een goede plek natuurlijk, maar let op dat het hier vaak erg droog is en dat is juist niet goed voor de kokosnoot. Let er ook op dat de kokosnoot veel licht nodig heeft. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor, je kunt bijvoorbeeld een rood en blauw LED licht in combinatie met een halogeenlamp gebruiken voor je groeiende kokospalm.

Tip: een combinatie van 25% gewone grond, 25% geel zand en 50% potgrond met kunstmest schijnt goed te werken!

Stap 4: Blijf je palm voldoende water geven

Giet elke dag een beetje water over de kokosnoot. Het vocht verdampt snel, zo houd je de kokosnoot goed vochtig!

Een groeiende palm

Je palm zal nu groeien en groeien, totdat je een mooie volgroeide kokospalm als kamerplant hebt. 

Heb je groene vingers? Probeer dan ook eens om deze planten zelf te kweken:

Fotocredits
Header: Hello Special 

Tekst
Käthe van der Werf

ID: 3744

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven