Huis
Tuin
Video

Marja Middeldorp geeft raad: zo maak je de vitrage weer spierwit!

Vind je het schoonmaken van de vitrage ook zo’n vervelend klusje? Dan ben je niet de enige! Zelfs schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp van AD Wonen vindt het een naar werkje. Gelukkig heeft ze wel wat handige tips die je helpen om deze klus te klaren. Stel het dus niet meer uit, maar ga snel aan de slag!

In de wasmachine

Volgens Marja kun je de vitrages gewoon in de wasmachine doen, maar niet zomaar, er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Het begint al met het weghalen bij het raam. “De haken waaraan ze worden opgehangen laat je zitten, maar daar doe je een sok om, zodat de wasmachine is beschermd tijdens het wassen. Dan vouw je de vitrage netjes op zoals je ook een sloop opvouwt, dit helpt namelijk tegen kreukelvorming!”, vertelt Marja.

Het is ook niet slim om te veel vitrage in een wasmachine te doen. Het beste is om twee kleine te doen of een grote in een wasmachine. “Gebruik voor het wassen de wollen truien stand. Bij deze stand draait de wasmachine namelijk niet, maar waggelt hij. Dat is goed, want dan blijft de vitrage mooi liggen.”

Hekel aan jaloezieën schoonmaken? Dit is dé oplossing!
Huishouden

Een Steradent-tabletje

Welke wasmiddel je erbij moet doen? Nou, eigenlijk heel weinig! Volgens Marja kun je het beste een eetlepel wasmiddel in het bakje doen (poeder of gel maakt niet uit) en daar vervolgens ongeveer drie eetlepels wit natuurazijn bij gieten. “Dan komt vervolgens mijn trucje en dit wordt een van de weinige keren dat ik een merknaam ga noemen: een Steradent-tabletje. Om je kunstgebit mee schoon te maken, ja! Maar niet een ander merk, want dan kan de vitrage nog wel eens blauw worden. Steradent maakt de vitrage net zo wit als je tandjes.”

 

Zet de wasmachine vervolgens op de wolstand en op het koude programma, niet op 30 graden dus! “Na een half uurtje is het klaar en dan moet je er even bij blijven. Het is heel belangrijk om dit goed te doen. Eerst het water afpompen als dat nog niet automatisch gaat en vervolgens zet je hem op de centrifuge stand”, aldus Marja. Laat de wasmachine niet te lang centrifugeren, maar 9 seconden. Ja je leest het goed, na 9 seconden zet je de wasmachine uit!

Hierna kun je de vitrage weer ophangen. Haal ze uit de wasmachine, trek de sokken van de haken en hang de vitrage direct op. Zet de verwarming niet aan, maar laat het langzaam drogen. Zitten er wel wat kreukels in? Dan gaan deze er vanzelf weer uit. “Ik zei het al: het is een klus. Maar als het weer mooi wit hangt en glad is dan geeft me dat toch een fijn gevoel!”

Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies, ga dan naar haar website.

Fotocredits

Headerfoto: Pexels - Vecislavas Popa
Foto in artikel: Pexels - Jonathan Borba

Bron

AD Wonen

Alieke van Rijn
ID: 10001

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven