Huis
Tuin
Video

Zo vaak moet je eigenlijk je matras vervangen

Zeg eens eerlijk, hoe lang doe jij met een matras voor je ‘m vervangt? 5 jaar? Of heb je je huidige matras nog van je oma geërfd en ben je van plan er nog een jaar of 10 mee te doen? We zochten uit hoe vaak je je matras daadwerkelijk hoort te vervangen.

We legden je eerder al uit dat het belangrijk is om geregeld (namelijk zo vaak) je matras om te draaien. Dit is niet alleen beter voor je rug, maar zo gaat je matras ook een stuk langer mee. Maar hoe lang kun je eigenlijk met een matras doen voor die aan vervanging toe is? We zochten het voor je uit. 

De gemiddelde levensduur

Als je al lange tijd op dezelfde matras slaapt, is het vaak lastig te beoordelen of de kwaliteit van je matras nog goed is. Vaak heb je dan ook pas door dat je niet goed sliep als je een nieuw matras hebt. Door het dagelijks gebruik nemen de ondersteunende eigenschappen door de jaren heen behoorlijk af. Per matras is het natuurlijk verschillend, maar als richtlijn kun je een levensduur van 8 á 10 jaar aanhouden. Daarnaast verschilt het natuurlijk ook per persoon. Ben jij iemand die in de nacht snel transpireert, dan is het natuurlijk ook hygiënischer om je matras geregeld te vervangen.

Om te weten of je je matras moet vervangen moet je op de volgende dingen letten: 

Fysieke klachten

Eigenlijk is je lichaam de beste graadmeter om erachter te komen of je matras aan vervanging toe is. Kun je je draai niet meer vinden, heb je in de ochtend last van stijfheid of pijn aan je nek of rug, lig je niet meer goed of lig je geregeld wakker? Dan zijn dit tekens dat je matras aan vervanging toe is.

Slijtage

Ook aan het matras kun je zien en voelen of deze aan vervanging toe is. Als de matras kuilvorming vertoont is dit een teken van slijtage. 

Uiteraard gaat de kwaliteit van je matras niet van de ene op de andere dag verloren wanneer er tien jaar voorbij is, maar het is wel verstandig om eens kritisch naar je matras te kijken wanneer je matras zo tegen de tien jaar oud is. 

Zo gaat je matras langer mee
Wel kun je er voor zorgen dat je matras langer mee gaat. Hoe? Dat lees je hier

Marjolein Sintenie
ID: 8977

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven