Huis
Tuin
Video

Zo vaak moet je je handdoeken écht wassen

Ben jij iemand die zijn handdoek na elke wasbeurt al in de wasmand gooit of ben je juist iemand die met gemak een week met één handdoek kan doen? Beide gevallen niet de ideale hoeveelheid. Hoe lang je dan wel met een handdoek kunt doen voor je ‘m moet wassen? We leggen het je uit!

Huidbacteriën
Je zou denken dat als je uit de douche komt, je lijf helemaal schoon is en je handdoek na het afdrogen dus ook niet echt vies kan worden. Toch is dat wel het geval. Wanneer je jezelf afdroogt na het douchen, geeft je huid zogenoemde huidbacteriën en dode huidcellen af. Dit onzichtbare vuil gaat in de handdoek zitten.

Maar geen nood, deze bacteriën zijn niet schadelijk te noemen. Het enige ‘probleem’ is dat ze snel uitbreiden en zich vermenigvuldigen wanneer de handdoek vochtig blijft. Het is daarom ook erg belangrijk om de handdoek goed uit te hangen zodat ‘ie goed kan opdrogen en er minder bacteriën groeien.

Foto: Jon Tyson - Unsplash

Regelmatig wassen
Door die bacteriën is de handdoek natuurlijk niet meer zo schoon, maar meteen in de was gooien is nou ook weer niet nodig omdat het niet schadelijk is. Om de hygiëne evengoed te behouden wordt aangeraden om je handdoek na drie keer afdrogen in de was te gooien.

Hoe zit dat dan met washandjes?
Bij washandjes is het weer een ander verhaal. Een washandje wordt tijdens het wassen volledig doordrenkt met water en blijft dus ook veel langer nat dan een handdoek. Hierdoor is dit een nog veel fijnere plek voor bacteriën om zich razendsnel te vermenigvuldigen. Daarom wordt geadviseerd om washandjes gewoon na elke wasbeurt direct bij de was te doen.

Het gebruik van andermans handdoek
Als je een handdoek meerdere keren mag gebruiken, mag je dan ook de handdoek van je huisgenoot gebruiken? Dat is vrij simpel. De handdoek wordt na het afdrogen namelijk alleen ‘vies’ van dode huidcellen en huidbacteriën. Wanneer jullie allebei in hetzelfde huis wonen zijn die vaak gelijk per persoon. Je besmet elkaar niet met deze huidbacteriën. Dus je kunt met een gerust hart -al dan niet per ongeluk- de handdoek van je huisgenoot gebruiken.

Via: Eigen Huis & Tuin
Headerfoto: Jonny Caspari - Unsplash
Tekst: Marjolein Sintenie

ID: 2954

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven