Huis
Tuin
Video

Zo vaak moet je dus je theedoeken wassen

Hoe lang doe jij eigenlijk met je theedoek? Wat gewenst is en wat we in werkelijkheid doen, daar zit een behoorlijk verschil tussen…

Goed, inmiddels weten we hoe lang we met ons beddengoed, een vaatdoekje en een (bad)handdoek kunnen doen voor we de boel moeten verschonen en vervangen. Maar hoe zit dat eigenlijk met een theedoek (en handdoek) in de keuken? Een dag? Een week of misschien zelfs twee weken? We zochten het uit.

Je zou denken: een theedoek gebruik je om (als het goed is) schoon servies mee af te drogen, daar wordt een theedoek toch niet vies van? Dus wel! Je veegt namelijk niet alleen water, maar ook zeep- en ongetwijfeld ook verdwaalde etensresten af. Gevolg: de bijbehorende bacteriën komen in de theedoek terecht en nestelen zich in de vezels van de theedoek. Uiteraard wordt de theedoek nat na gebruik, en we weten allemaal: in een vochtige omgeving vermenigvuldigen bacteriën zich extra snel.

Hoe vaak dan?
Regelmatig wassen is dus sowieso van belang, maar hoe vaak precies? Daar zijn de meningen over verdeeld. Libelle zocht het uit en vroeg het voedselveiligheid expert Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. Zij zegt: “Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt van der Vossen. Maar heb je een vaatwasser, dan gebruik je de theedoek waarschijnlijk minder vaak. “In dat geval hoef je de theedoek minder frequent te vervangen. Bacteriegroei zal met name plaatsvinden in een vrij natte theedoek die langzaam weer droogt.”

Wassen
Als je de theedoek gaat wassen, doe dat dan wel in een aparte was op 60°C. Zo zorg je er voor dat de bacteriën worden gedood.

Bron: Libelle
Headerfoto: Getty Images
Tekst: Marjolein Sintenie

ID: 3199

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven