Huis
Tuin
Video

Met deze 4 simpele tips haal je minder afval in huis

We eten en drinken een hoop af dagelijks. We staan er alleen niet altijd bij stil hoeveel onnodig afval daarbij komt kijken. Eigen Huis & Tuin geeft tips over hoe je eten koopt zonder te veel afval in huis te halen.

1. Koop een boodschappentas

Zorg ervoor dat je een boodschappentas in huis hebt die je wekelijks kunt gebruiken. Zo'n tas kan je bij elke supermarkt kopen. Het liefst een van stof of stevig plastic zodat je er lang mee kunt doen. Aan het eind van de rit scheelt het je heel veel plastic wegwerp tasjes. 

Tip
Bewaar de tas in de auto of in de buurt van je fiets. Zo is de kans dat je hem vergeet een stuk kleiner. 

2. Herbruikbare bakjes en zakjes

Haal herbruikbare bakjes en zakjes in huis. Deze kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo hoeft groente en fruit niet meer in een plastic zakje mee naar huis, maar in je eigen herbruikbare zakje of netje. Hetzelfde kan je doen met vlees dat je bij de slager haalt. Je kunt namelijk vragen aan de slager of hij het vlees dat je wilt kopen in je eigen meegebrachte bakje wilt plaatsen. De bakjes en zakjes zijn natuurlijk ook te gebruiken om je eigen eten in mee te nemen voor onderweg. Dat scheelt dan weer een hoop boterhamzakjes.

Tip
Bezoek de markt, de slager of de groenteboer eens wat vaker. Het groente en fruit is in vergelijking met de supermarkt niet tot nauwelijks verpakt en soms ook net iets goedkoper. Datzelfde geldt voor kruiden en specerijen.

Herbruikbaar zakje

3. Warme drank voor onderweg

Wanneer we onderweg zijn en trek hebben in een lekkere koffie, staat het kartonnen of plastic bekertje al voor ons klaar.  Na één keer gebruiken, komt zo'n bekertje direct in de prullenbak terecht. Zonde, aangezien we tegenwoordig hele mooie thermosbekers hebben. Zo'n beker heeft ook meteen twee voordelen: het verkleint de hoeveelheid onnodig afval én je warme drank blijft door het systeem van de thermobeker een stuk langer warm. 

thermoskan

4. Doe boodschappen voor de week

Wanneer je boodschappen voor de week doet, haal je alles in één keer in huis van wat je nodig hebt. Zo voorkom je dat je elke dag opnieuw de boodschappen moet halen die ontbreken. Elke dag opnieuw boodschappen doen vergroot namelijk de kans dat je onnodig toch nog wat extra eten meeneemt en dus weer onnodig afval. Het scheelt uiteindelijk zelfs nog wat euro's én benzine.

Je kunt sommige producten ook hergebruiken 
Als plantenvoeding bijvoobeeld!

Fotocredits
Headerfoto: congerdesign - Pixabay
Foto 1: Grandado
Foto 2: Bru-nO - Pixabay


Tekst 
Jeremy Houweling

ID: 4469

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven