Huis
Tuin
Video

Basis elektra: de L van ‘Fase’ – zo zit dat dus!

Thomas benoemde het al even in de uitzending, de L van Fase, waar komt dat eigenlijk vandaan? Dat en nog meer weetjes over de verschillende draden vind je hier, handig!

First things first

We willen je niet bang maken, maar werken met elektra kan erg gevaarlijk zijn. Ga dus niet eigenwijs aan de slag met stopcontacten en schakelaars als je geen ervaring hebt. Natuurlijk: je let goed op tijdens het monteren, maar vergis je niet, ook maanden later kunnen er nog ongelukken gebeuren als je geen ervaring hebt met elektra. Aarzel dus niet om een professional in te schakelen, dan weet je zeker dat je goed zit!

L is van Fase

Laten we je even een opfriscursus geven, als we het hebben over Fase, hebben we het over de bruingekleurde elektriciteitsdraad. Waar de ‘L’ vandaan komt? Van de Engelse benaming ‘Live’. Toch leuk om te weten!

De fasedraad staat, ten opzichte van de aarde- en nuldraad, onder spanning. De fasedraad voert samen met de nuldraad de elektrische stroom van en naar aangesloten apparatuur.

De nuldraad

De nuldraad of de nulleider is de draad die meestal elektrisch gekoppeld is met de aarde, hij wordt daarom ook wel de neutrale geleider genoemd. Omdat de nuldraad elektriciteit terugleidt staat deze onder spanning, het is daarom belangrijk dat je de draad niet aanraakt, tenzij de stroom eraf is gehaald natuurlijk. 

Aarddraad

De aarddraad is een draad die in ‘normale’ situaties nooit spanning of stroom voert, deze draad wordt elektrisch verbonden met de aarde. Deze draad zorgt ervoor dat als er door een defect elektrisch contact ontstaat de stoppen uitslaan, dit voorkomt vervelende situaties! 

Wat je ook doet, zorg er altijd voor dat je voordat je een lamp ophangt, een stopcontact bevestigt óf een lichtknopje monteert je de stroom afsluit. En nogmaals: als je niet genoeg verstand hebt van elektra, begin er dan niet aan!

Fotocredits
Headerfoto: Yung Chang - Unsplash

Lobke Taal
ID: 8069

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven