Huis
Tuin
Video

Dit zijn de 8 meestgestelde vragen over verlichting

Wil je alles weten over lampen of heb jij een brandende vraag over de verlichting in je huis of tuin? Neem een kijkje in dit dossier, want misschien staat het antwoord op jouw vraag er wel tussen!

Zit jouw vraag er niet tussen? Stuur ‘m dan de hele maand oktober in naar onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van ons! 

We geven in dit artikel antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe sluit ik een lamp aan?
2. Welke lampen mogen in de badkamer geplaatst worden? 
3. Hoeveel geld kan ik besparen met ledverlichting?
4. Worden led-lampen ook warm? 
5. Hoe plaats je inbouwverlichting? 
6. Hoe kan ik een ruimte optimaal verlichten? 
7. Welke lampen zijn dimbaar en hoe plaats je een dimmer? 
8. Hoe kan ik ervoor zorgen dat led-licht net zo’n warme gloed heeft als een gloeilamp?

1. Hoe sluit ik een lamp aan?

Een lamp aansluiten is een secuur klusje. Zorg dat je de stroom uitzet op de juiste groep in je huis. Dit kun je checken door het licht aan en uit te doen. Werkt het licht niet meer? Dan heb je het goed gedaan en staat er geen stroom meer op. Benieuwd naar de stappen die hierna volgen? Bekijk het volgende stappenplan en hang die nieuwe lamp mooi en vooral veilig op!

2. Welke lampen mogen in de badkamer geplaatst worden?

Aangezien de badkamer een warme en vochtige ruimte is, is niet elke lamp geschikt om hier op te hangen. Je kunt het beste kiezen voor plafondlampen, aangezien hier het minst water direct bij kan komen. Daarnaast is het wellicht fijn om dimbare lampen te installeren. Zo kun je een relaxed bad nemen met zacht licht, maar ook fijn wakker worden onder de douche met wat feller licht. Bedenk ook even wat je met de lichtknoppen doet. Deze kun je namelijk het beste aan de buitenkant van je badkamer installeren. 

3. Hoeveel geld kan ik besparen met ledverlichting?

Misschien heb je al wel eens geprobeerd te besparen op je energierekening met spaarlampen. Maar met deze lampen moet je redelijk wat geduld hebben voordat ze helemaal fel zijn.

Heb je liever meteen fel licht maar wil je ook besparen? Ga dan voor ledlampen. Volgens Milieu Centraal zijn ledlampen 85 procent zuiniger dan gloeilampen. Perfect dus als je wil besparen! Wil je meer tips over het beparen van geld op verlichting, klik dan hier.

Op zoek naar duurzame verlichting? Ook daar kunnen we je mee op weg helpen

4. Worden led-lampen ook warm?

Ook een ledlamp wordt warm, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken. Hij wordt alleen niet zo warm als een gloeilamp. Een gloeilamp gebruikt ongeveer 10% van alle energie voor licht en de rest wordt omgezet in warmte.

Bij een ledlamp zijn deze verhoudingen juist andersom. Hierdoor zijn ze een stuk zuiniger dan gloeilampen. Een ledlamp wordt maximaal 50 graden en blijft dus handwarm.

5. Hoe plaats je inbouwverlichting?

Inbouwverlichting neemt weinig ruimte in beslag en kan een hele ruimte verlichten zonder al te veel op te vallen. Je moet allen goed duidelijk hebben hoe je de verlichting wilt hebben voordat je deze gaat plaatsen. Er gaan namelijk aardig wat stappen aan vooraf.

Daarnaast moet je bedenken in wat voor ruimte je deze wilt plaatsen. Ga je ze in het toilet inbouwen of in de keuken? In deze beschrijving lees je precies hoe je zelf spots kunt inbouwen! 

6. Hoe kan ik een ruimte optimaal verlichten?

Het is goed om eerst voor jezelf te bepalen wat voor ruimte je wilt verlichten en wat de functie van deze verlichting is. De optimale verlichting is bijvoorbeeld anders voor een keuken dan voor in de tuin. Maak daarom een duidelijk lichtplan. Heb je dimmers nodig, nieuwe lampenkappen of juist inbouwverlichting? Dit artikel kan je zeker weten verder helpen!

7. Welke lampen zijn dimbaar en hoe plaats je een dimmer?

Het antwoord op deze vraag verschilt natuurlijk per lamp. Je kunt op heel veel verschillende lampen een dimschakelaar bevestigen. Bekijk op de verpakking of dit mogelijk is. Hoe je een dimschakelaar bevestigt, leer je hier. 

Ga je een nieuwe lamp aansluiten die al dimbaar is? Dan heb je een speciale dimschakelaar nodig! Wat je hiervoor nodig hebt en hoe je dit doet, kun je in deze video bekijken. Succes!

8. Hoe kan ik ervoor zorgen dat led-licht net zo’n warme gloed heeft als een gloeilamp?

Ledlampen stonden lang bekend om de koele kleur licht die ze afgaven, maar tegenwoordig hebben deze lampen heel wat ontwikkeling doorgemaakt, waardoor ze nu in bijna elke kleur te koop zijn!

Let er wel op dat je kijkt naar het aantal Kelvin op de verpakking van de lamp. Hoe lager het getal, des te warmer de kleur. Je hebt ontzettend warme tinten, dat zijn getallen rond de 1000 tot 3000 Kelvin en heel koel en wit licht zit vaak tussen de 4000 en 5000. Alles boven de 5000 Kelvin krijgt een blauwe gloed, wat een ruimte al snel heel koud en soms ook kil maakt.

De Helpdesk

 

Heb je toch nog een vraag voor de Eigen Huis & Tuin Helpdesk? Stel 'm hier!

 

 Bekijk ook: 

 

Fotocredits:

Header: Eigen beeld
Foto 1: ColiN00B - Pixabay
Foto 2: Pashminu - Pixabay

 

Esmée Duindam
ID: 9310

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven