Huis
Tuin
Video

Inbouwspots in de wc

Toilet
In het toilet van Ons Eigen Huis moet natuurlijk verlichting komen, want in het donker je behoefte doen is niet fijn. Thomas gebruikt niet een klassieke plafondlamp, maar inbouwspots. Door het nieuwe plafond is het heel gemakkelijk om de spotjes in de wc te plaatsen en bovendien energiezuinig.

Er is volop keuze in inbouwspotjens bij Praxis. Thomas heeft gekozen voor een witte kantelbare LED inbouwspot met een ingebouwde driver. De spot gaat wel 20.000 branduren mee. Doordat de lamp kantelbaar is kun je hem richten op de plek van het toilet die je wilt uitlichten. De lamp is makkelijk te installeren door de doe-het-zelver.

Werkwijze

Benodigdheden

  • Plafondplaat
  • Houten balkjes 44 x 69 mm
  • Inbouwspots
  • Elektra draad
  • Boor of decoupeerzaag
  • Lasklemmen
  • Pvc flexibele buis
  • Schroeven

Stap 1

Voor de inbouwspotjes van het toilet in Ons Eigen beginnen we met het plaatsen van een houten frame. Meet eerst de nieuwe hoogte van je plafond, houd daarbij rekening met de elektra. De inbouwspots bepalen de hoogte van de ruimte, op de verpakking staat de benodigde inbouwdiepte. In dit geval houdt Thomas rekening met een ruimte van 10 cm tussen bestaand en nieuw plafond.

Stap 2

Maak een houten frame langs de wanden waar je straks het plafond tegen vastschroeft. Ga hierna aan de slag met het aanleggen van de elektra voor de inbouwspots. Werk vanuit het bestaande contactpunt en maak met lasklemmen de verbinding naar de plekken waar straks je inbouwspots komen. Gebruik blauw nuldraad en zwart schakeldraad  in een flexibele pvc buis.  Zorg dat je het draad niet te krap afknipt.

Stap 3

Hierna kan het nieuwe plafond geplaatst worden. Thomas kiest voor een bijzonder plafond, maar het kan natuurlijk ook een speciale plafondplaat of gips zijn wat je hiervoor gebruikt. Let wel goed op waar de elektra zit, want je wil geen onnodige gaten in je plafond maken. Boor daarna de gaten voor de spots met een gatenzaag of decoupeerzaag. Gebruik bij de gatenzaag de juiste diameter, anders kunnen de gaten voor de spots te klein of te groot worden. Boor voorzichtig in verband met de elektra. In ons toilet is de diameter van de gaten 74 millimeter.

Stap 4

Daarna kunnen de spotjes geplaatst worden, doordat de LED geïntegreerd is in de spot heb je geen bolletjes of lampjes nodig.  Je kan de elektriciteit dus direct op het product aansluiten.

Stap 5

In ons toilet is het niet nodig, maar je kan er nog voor kiezen om afwerklatjes langs de randen te plaatsen en eventueel nieuw schakelmateriaal om de spots te kunnen dimmen.

ID: 473

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven