Huis
Tuin
Video

Lamp installeren? Dat kun je gewoon zelf! Zo maak je een fitting aan je snoer vast

Aan de slag om zelf een lamp te installeren. Wij leggen de eerste stap uit, want deze is meteen het meest ingewikkeld. Begin met het vast maken van de fitting aan je snoer. Daarna kun je zelf aan de slag met de juiste lamp uitkiezen voor je huis.

Benodigdheden:

  • Snoer
  • Fitting
  • Trekontlaster
  • Schaar
  • Plakband
  • Striptang
  • Lamp

Stap 1

Stap één wanneer je met snoeren en stroom bezig gaat is: zorg ervoor dat je de stroom uit hebt staan. Zo voorkom je dat jij met je blote handen in contact komt met stroom.

Stap 2

Strip vervolgens je snoer. Dit doe je door eerst een plakbandje te plakken op ongeveer 2 cm vanaf de kant waar je het snoer wil strippen. Het plakband zorgt ervoor dat je snoer niet kan gaan rafelen. Knip voorzichtig de buiten laag op de plek van de plakband. Pas op dat je niet door de buitenkant van de blauwe of bruine draad knipt. Strip vervolgens met een striptang de blauwe en bruine draad. Je ziet nu koperen draadjes. Draai de koperen draadjes per snoer aan elkaar.

Stap 3

Schroef je fitting uit elkaar. De fitting bestaat uit 3 delen. Een soort ‘kap’, een contactplaatje en de onderkant.

Stap 4

Pak vervolgens je trekontslaster (dit is een klein dopje die je snoer vast houdt aan je fitting). Deze trekontlaster zorgt voor veiligheid en versteviging, want je lamp komt zo niet aan de koperdraadjes te hangen. Haal het snoer door de trekontlaster. Zorg ervoor dat het schroefdraad van de trekontlaster naar onder is gericht. Haal vervolgens het snoer door de fitting (kap) en draai de fitting vast aan de trekontlaster.

Stap 5

Pak het contactplaatje. Draai de schroefjes die je ziet een beetje terug zodat hier de koperen draadjes van het snoer inpassen. Let op: draai ze er niet uit, want ze zijn moeilijk weer terug erin te krijgen. Stop de koperen draden in de punten en draai de schroefjes weer vast.

Stap 6

Schuif de bovenkant van de fitting naar beneden. Het contactplaatje past weer precies in de bovenkant van de fitting (kap). Draai de onderkant op de fitting en draai de trekontlaster vast met het schroefje.

Stap 7

Je lamp past nu in de fitting die jij zelf aan je draad hebt vast gemaakt.  

Fotobronnen

Headerfoto: Rodolfo Clix - Pexels

ID: 2612

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven