Huis
Tuin
Video

Gaten of scheurtjes in de muur? Zo maak je de muur weer glad!

Ga je binnenkort je kamer opnieuw verven? Dan kom je ook vast wel wat kleine gaatjes of misschien wel scheuren tegen die opgevuld moeten worden. Gelukkig zijn hier wel wat middeltjes voor die jouw muur heel snel en gemakkelijk weer glad maken. Maar hoe gebruik je dit nou en wat doe je met die grotere scheuren?

Stofvrij maken

Het is belangrijk om de gaten die je gaat vullen, eerst even stofvrij te maken. Dit zou je kunnen doen door met de stofzuiger even bij het gat te zuigen of eventueel het een klein beetje bevochtigen met een plantenspuit. Volgens Pieter van Gieling Stucadoors is het schoonmaken van mini gaatjes niet zo belangrijk, maar wel bij de wat grotere gaatjes of scheurtjes, omdat anders het vulmiddel niet goed in de muur hecht!

Boor gaatjes en scheurtjes

Na het schoonmaken kun je beginnen met het vullen van de gaatjes. “Dit kun je het beste doen met Renoband. Dat is een soort schuim wat elastisch is, krimpvrij en het past bijna in elke muur! Eigenlijk werkt dit hetzelfde als alabastine. Je kunt het gewoon in het gaatje smeren, dit zou je kunnen doen met een plamuurmes. Na een halfuur tot drie kwartier is het droog. Op de verpakking staat misschien wel twee uur, maar in principe hoef je niet zo lang te wachten.” Is het vulmiddel droog? Dan kan je beginnen met verven!

Wil je graag een filmpje zien hoe je de kleine gaatjes vult? Hier legt Thomas het voor je uit.

Grote scheuren

Heb je grotere scheuren of gaten in de muur? Dan is het volgens Pieter wel echt van belang om allereerst te zoeken naar de oorzaak hiervan. “Als je dit niet doet, zou het kunnen dat de scheur zo weer terugkomt nadat je hem hebt dichtgemaakt. Dit is natuurlijk hartstikke zonde!” Bij de meeste grote scheuren is ook een stucadoor nodig, omdat dit best een lastig karweitje kan zijn.

Krimpscheuren

Wel zijn er wat mogelijkheden om het zelf te doen, zoals bijvoorbeeld bij krimpscheuren. Dit zijn scheuren die ontstaan door het krimpen van het stucwerk wat op je muur zit. Klusvrouw Hieke Grootendorst geeft ons hier nog wat tips voor: “Het vullen hiervan kun je op verschillende manieren doen. Je zou het kunnen opvullen met een elastisch vulmiddel, daarna schuren en afwerken met een verf die op de muur zit of er heel erg op lijkt. Is de wand gewoon wit? Dan zou je het ook sneller kunnen doen, namelijk de scheuren vullen met acrylaatkit!  In dat geval kun je beter er niet teveel overheen krabben. Strijk het glad met een licht vochtig sponsje en verwijder het overschot.” Op deze manier is je muur dus zo weer glad en zie je (bijna) niks meer van de scheuren.

Fotocredits

Headerfoto: Pexels- Emma Pollard
Foto in artikel: Praxis

Alieke van Rijn
ID: 9868

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven