Huis
Tuin
Video

Hier moet je op letten bij het kiezen van de juiste kleur verf

De juiste verfkleur uitkiezen kan knap lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten en hoe je het kunt testen. Daarom geven we je graag een aantal tips die je hierbij helpen:

Een kleur uitkiezen voor je muur is spannend en behoorlijk lastig. Je kunt de kleuren op een kleurstaaltje misschien wel mooi vinden, maar hoe pakt het uit als je de hele wand of zelfs de hele kamer hebt geschilderd? Er zijn zoveel factoren die hier invloed op hebben en de kleur uiteindelijk heel anders kunnen laten ogen.

Daarom geven we je graag een paar tips om de juiste kleur voor de muur uit te kiezen:

 

1. Test de kleur op alle muren
Licht heeft ontzettend veel invloed op de kleur. Daarom zal exact dezelfde kleur op de ene muur heel anders zijn dan op de muur die recht tegenover het raam staat.

 

Daarom zal de verf op de ene muur die haaks van het raam staat er heel anders uitzien dan op de muur die recht tegenover het raam staat, ook al gebruik je exact dezelfde kleur. Als je van tevoren zeker wil weten hoe het uitpakt is het belangrijk de verf op alle vier de muren te testen om te zien het gaat uitpakken zoals je wil.

 

2. Bekijk de testkleur gedurende de hele dag
En als je dan een aantal testkleuren op de muren hebt aangebracht, kijk er dan ook meerdere keren op de dag naar om te zien hoe dit gedurende de dag uitpakt. Natuurlijk ochtendlicht heeft namelijk weer een heel ander effect op de muurkleur dan wanneer het schemert of wanneer de lampen in de avond aan staan.

 

3. Test het alsof je ook écht schildert
Als je testkleuren op de muur aanbrengt, doe dit dan niet met een klein en goedkoop kwastje, maar op de manier die je zou gebruiken als je écht je muur zou schilderen. Met een rollerkwast bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat de kleur goed dekt zodat je geen vertekend beeld krijgt. Op deze manier zie je veel beter hoe de verf de muur pakt en hoe het opdroogt, aangezien een roller anders uitpakt dan een klein kwastje. Er bestaan hier zelfs speciale, kleine testrollers voor.

4. Maak grote testvlakken in meerdere kleuren
Als je testvlakken gaat maken op de muur, kies dan niet alleen voor meerdere kleuren, maar maak ze ook lekker groot. Het is namelijk erg lastig te bepalen wat je van een kleur vindt als je naar een klein vlakje kijkt. Dus, wees niet te zuinig met je testvlakken! Het kost je wat extra verf, maar ja… als je uiteindelijk niet blij bent met het eindresultaat en je moet alles opnieuw doen kost het uiteindelijk nog veel meer geld kwijt.

Bonustip 
Wat te doen met de donkere testvlakken op je muur als je uiteindelijk voor een lichtere kleur gaat? Zorg er dan voor dat je dit vlak eerst een of meerdere keren overschildert met de kleur van je oorspronkelijke muur voor je de hele muur in zijn geheel opnieuw schildert. 

Headerfoto: 10_interiors
Tekst: Marjolein Sintenie

ID: 3004

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven