Huis
Tuin
Video

Met deze handige tool kies je de juiste kleuren voor jouw interieur

Het kiezen van kleuren voor je interieur is al een opgave, maar hoe weet je nou welke tinten het best bij elkaar passen? Gelukkig is er een makkelijke manier om daar achter te komen: maak kennis met de kleurencirkel van Johannes Itten.

De kleurencirkel

De kleurencirkel bestaat uit drie primaire kleuren (geel, blauw en rood) en drie secundaire kleuren (oranje groen en paars). De secundaire kleuren krijg je door de primaire met elkaar te mengen, zoals rood en geel (oranje). Deze kleuren kun je ook weer met elkaar mengen, waardoor je tertiaire kleuren krijgt. Je kunt nog extra nuances toevoegen door deze kleuren te mengen met wit of zwart. Hierdoor maak je een kleur lichter of donkerder.

Aan de hand van de kleurencirkel kun je makkelijk bepalen welke kleuren het best bij elkaar passen of juist niet. Dit helpt je bij het bepalen van de look van je interieur. Weten hoe? Wij leggen het je uit:

1. Ton sur ton

Ton sur ton betekent dat je één kleur combineert met verschillende tinten, die afgeleid zijn uit diezelfde kleur. Enkel de hoeveelheid wit of zwart is anders, waardoor je toch op een subtiele manier nuances kan leggen in je interieur. Speel met diepte en plaats voor een warme, donkerblauwe muur een lichtblauw kastje.  

2. Een harmonieus geheel

Als je graag een rustig en harmonieus interieur wil, kun je het best kiezen voor kleuren die dicht bij elkaar in de kleurencirkel liggen. Deze complimenteren elkaar, waardoor verschillende tinten toch één geheel vormen. 

3. Contrast en spanning

Op zoek naar spanning in je interieur? Dan werken contrasterende kleuren, zoals rood en groen, erg goed. Deze kleuren staan namelijk lijnrecht tegenover elkaar in de kleurencirkel. Als dit echt jouw ding is, past de trend color blocking goed bij je. Hierbij staan deze contrasten centraal.

Je hoeft niet per se te kiezen voor harde tinten, maar kunt dit ook op een subtielere manier toepassen met lichtere varianten. 

Fotocredits
Headerfoto: Alexandra Gorn
Foto 1: Kleurencirkel van Johannes Itten
Foto 2: Venn wooninspiratie
Foto 3: Utopia

Tekst:
Lotte Wullems

ID: 3462

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven