Huis
Tuin
Video

Muurtje verven? Zo kies je de juiste kleur wit!

Waarom kiezen veel mensen voor witte muren? Het staat lekker schoon, laat de ruimte groter lijken en daarnaast is het gewoon een goede basis. Helaas kun je niet de verfwinkel inlopen met het verzoek ‘gewoon een witte verf’. Er zijn namelijk talloze witte kleuren!

Koel of warm?

Wanneer je een kleur wit op zichzelf bekijkt, zal je niet direct zien wat voor tint deze kleur heeft. Het is een goed idee om diverse wittinten naast elkaar neer te leggen. Hierdoor zie je direct of een wit een koele of warme tint heeft. Koel wit zie je vooral terug in hele moderne interieurs en is heel helder maar ook hard. Warm licht is gemengd met rood of geel, waardoor het een wat zachtere uitstraling heeft. Dit geeft wat meer sfeer dan koel licht. Kijk bij het kiezen van een koele of warme tint naar je meubels en probeer de kleur hierbij te matchen.

Dit is de beste manier om je plafond te schilderen
Verven

Hoeveelheid daglicht

Wanneer je heel veel daglicht hebt in huis, moet je zeker kritisch zijn op je tinten. Deze kunnen namelijk vaal of viezig overkomen wanneer voor warme tinten gaat. In het geval van veel daglicht kun je het beste kiezen voor sneeuwwitte kleuren, omdat ze koel zijn en daardoor een frisse uitstraling geven. Heb je een ruimte met weinig daglicht en veel lampen? Dan is een warme tint een goede uitkomst, omdat deze het knusse gevoel versterken van de lampen.

Glans of mat?

Nu je de tint hebt bepaald, is het nog verstandig om te kijken naar de verschillen tussen glans en mat. Glansverf lijkt namelijk witter dan matte verf. Onze tip: houd twee kleurstaafjes naast elkaar in verschillende afwerkingen in verschillend licht. Zo zie je precies wat er met de tint gebeurt door de afwerking. Als je kiest voor glans, kies je voor een ruimtelijker ogende kamer, terwijl mat wat meer de intieme sfeer benadrukt. Daarnaast is matte verf een stuk gevoeliger voor vuil dan glans, ook niet onbelangrijk!

Fotocredits:

Headerfoto: tookapic - Pixabay

Esmée Duindam
ID: 9701

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven