Huis
Tuin
Video

Oud huis? Zo repareer jij je ramen weer met stopverf!

Woon je in een oud huis en merk je dat er kou langs de ramen heen komt? Dan zou het zo kunnen zijn dat er wat stopverf van je kozijnen af is! Dit zorgt er niet alleen voor dat de kou naar binnen komt, maar het zou ook nog je ramen kapot kunnen maken. Maar wat is stopverf precies en hoe repareer je dit? Wij leggen het je uit!

Wat is stopverf?

Stopverf klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is een middel wat vroeger vaak werd gebruikt om te voorkomen dat  kou of warmte langs je ramen heen trekt. Het is eigenlijk een soort klei wat je op de kozijnen smeert en wat ervoor zorgt dat de ramen goed in het kozijn blijven zitten. Je hebt het verf in verschillende basiskleuren, maar natuurlijk zou je het ook kunnen verven in de kleur van je kozijn!

Vintage meubel gescoord? Met deze 4 stappen schilder je ‘m zelf!
Verven

Glaslatten

Volgens Toni Fard van Schildersbedrijf Toni wordt het tegenwoordig niet meer gebruikt in nieuwbouwhuizen. “Eigenlijk gebruiken we nu altijd glaslatten. Dit zijn latjes die je tussen het kozijn en het glas vast maakt en eigenlijk hetzelfde effect hebben als stopverf. Ook deze houden kou en warmte tegen en zorgen ervoor dat het glas stevig in het kozijn zit”, aldus Toni. Wel werken glaslatten volgens hem vaak net wat beter, omdat deze flexibeler zijn. “Na zo’n 15-20 jaar kan stopverf heel hard worden en dan is het niet meer flexibel. Als er dan een harde wind komt, zouden zelfs je ramen kapot kunnen gaan, omdat ze niet meer meebewegen met de wind. Glaslatten bewegen juist wel mee, omdat hier een soort spons onder zit.”

Zo repareer je stopverf

Maar natuurlijk zou het wel zo kunnen zijn dat je een oud kozijn hebt waar al met stopverf is gewerkt. Als dit er dan een klein stukje afgaat, is het slim om het te repareren. Voordat je de stopverf gaat aanbrengen, is het belangrijk om het oppervlak van je kozijn waar de stopverf vanaf is goed vet- en stofvrij te maken. Ook zou je voordat je de stopverf zelf op de kozijnen smeert, eerst een laag grondverf erop moeten aanbrengen. Zo is het hout goed afgedekt en heb je een sterke ondergrond voor de stopverf.

Dan kun je beginnen met de stopverf zelf. Omdat het een massa is wat op klei lijkt, kan je het beste gebruik maken van een plamuurmes. “Er bestaan ook speciale stopverfmesjes voor, deze zijn net wat smaller en zo kun je de verf heel netjes aanbrengen",vertelt Toni. Het is verder eigenlijk heel simpel: smeer de verf uit en probeer het zo glad mogelijk te maken. Tip: wees niet te zuinig en breng het stopverf ruim aan voor het beste resultaat.

Wil je stopverf in dezelfde kleur als je kozijn verven? Dan zou je volgens Toni wel even een paar dagen moeten wachten. “Het drogen van stopverf kan soms heel lang duren, omdat het zo’n dikke massa is. Wacht dus wel een paar dagen en schilder hem daarna in een kleurtje die jij mooi vindt!”

Tips

Omdat het aanbrengen van stopverf soms nog best een karweitje kan zijn en omdat het belangrijk is dat het goed gebeurt, hebben wij nog een aantal handige tips voor je. Allereerst is het slim om olie op het stopmes te smeren. Doe dit met slaolie, lijnolie of als je dat niet in huis hebt, olijfolie. Wanneer je dit doet, zal de stopverf niet meer zo aan je mes kleven en kun je dus netter werken.

Verder kun je het beste de verf met twee handen aanbrengen. Plaats met de ene hand het mes in een hoek van 45 graden en houd het mes de hele tijd in deze houding. Druk met je andere hand tegen het mes en ga op deze manier langs de hele rand van het kozijn en het glas heen. Op deze manier zit de stopverf netjes langs je kozijn!

Is er echt heel veel stopverf van je kozijnen af? Dan kun je er volgens Toni het beste voor kiezen om alles eruit te halen en glaslatten in het kozijn te plaatsen. Dit is net wat onderhoudsvriendelijker en als je dan toch bezig bent, kun je het beter gelijk helemaal goed doen!

Fotocredits

Headerfoto: Unsplash - Colin Maynard
Foto in artikel: Eco-logisch

Alieke van Rijn
ID: 9927

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven