Huis
Tuin
Video

Zo maak je een rugzak het makkelijkst schoon

Iedere dag heb je hem bij je, door weer en wind: je rugzak. Dus vies wordt 'ie wel! Toch vergeten veel mensen om hun rugzak regelmatig schoon te maken. Hoe je dat het makkelijkst doet? Wij leggen het je uit!

Maar voor je begint...

Een belangrijke afradern: Hoewel het een makkelijke oplossing lijkt, raden we sterk af om je rugzak in de wasmachine te stoppen. Dit kan ervoor zorgen dat kleuren vervagen en de stof slijt of zelfs kapot gaat. Mocht je er toch voor kiezen je rugtas in de wasmachine te doen, stop hem dan in een kussensloop en gebruik een zacht wasmiddel zonder chemicaliën.  

Let op! De volgende instructies gelden niet voor tassen gemaakt van leer of suède! 

1. Leegmaken

De verstandigste keuze is om je rugzak op de hand te wassen. Begin hiermee door hem compleet leeg te maken. Controleer elk vak, zodat je zeker weet dat je geen voorwerpen per ongeluk beschadigt.

Tip: stop alles in een plastic zak, zodat je niets vergeet straks terug te stoppen. Laat alle ritsen en vakken open staan. Check meteen ook het waslabel van de rugzak. Hierop staan aanbevelingen voor het wassen en drogen.

2. Voorbehandelen

Om de vlekken of vieze plekken van de rugzak te verwijderen, is het slim om deze voor te behandelen met een vlekkenverwijderaar (let op: geen bleek!). Met een zachte borstel zoals een oude tandenborstel kun het schoonmaakmiddel inwrijven. Laat de behandeling intrekken zoals de verpakking voorschrijft.

3. Wasbeurt

Nu is het tijd om je rugzak een wasbeurt te geven. Vul de wasbak of een grote teil met lauw water. Voeg een zacht wasmiddel toe, dat vrij is van chemicaliën en geur- en kleurstoffen. Dompel de rugzak onder in het water, en pak een zachte borstel of spons erbij. Veeg daarmee over de tas, zodat deze schoon wordt. Als je wil, kan je de tas even laten weken.

4. Ophangen

Spoel de rugzak grondig uit met lauw water. Wring hem zo goed als mogelijk uit, maar kijk uit met ritssluitingen en dergelijke. Hang de rugzak ondersteboven op met de zakken geopend, zodat deze verder op kan drogen. Aan de lucht drogen kan langer duren, maar is wel beter voor de tas dan in de droger stoppen. Wacht tot de rugzak compleet droog is voordat je hem weer gebruikt, om zo schimmel te voorkomen.    

Heb je het schoonmaken te pakken? Met dit wondermiddel maak je nog veel meer schoon.

Fotocredits
Headerfoto: Scott Webb – Unsplash

Bron: WikiHow

Christa Koeyvoets
ID: 7901

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven