Huis
Tuin
Video

3 tips voor het schilderen en schuren van een houten vloer

Wil jij net zoals Thomas je huis een compleet andere look geven? Misschien is het dan een goed idee om de houten vloer te verven! Onze favoriete klusser heeft een aantal tips voor je, dan kan je snel zelf aan de slag.

1. Inkopen doen

Voor het schilderen van je vloer kun je het beste lak en grondverf in één gebruiken, hierdoor hoef je je vloer namelijk niet eerst in de primer te zetten. Ook is het belangrijk te kiezen voor verf die geschikt is voor vloeren en trappen, deze verf is vaak een stuk krasbestendiger dan ‘normale’ verf. 

Koop lakrollers met een kortgeschoren vacht, met een dikke vacht krijg je namelijk sneller een korrelige structuur. Het is slim om een kleine, voor de hoekjes en randen, en een grote te kopen.

2. Het klaarmaken van de vloer

Voordat je kan beginnen met schilderen is het belangrijk dat je de houten vloer eerst schuurt. Sla eerst uitstekende spijkers weer in het hout en vervang deze indien nodig. Vervolgens kun je zelf aan de slag met een parketschuurmachine en/of een kantschuurmachine, deze kun je huren bij de bouwmarkt. 

Zuig na het schuren al het stof op en plak de vloer goed af voordat je gaat beginnen met verven.

3. Schilderen

Als je begint met schilderen is het slim om in de hoek te beginnen die tegenover de uitgang ligt, zo kun je toe werken naar de deur en sluit je jezelf niet in. Als je merkt dat je er lang over doet, verf dan per plank, als er dan kleurverschil is, is dit nauwelijks te zien. 

Vaak is het nodig de vloer twee keer te schilderen, zorg vooral de tweede keer voor een goede lichtbron, zodat je beter kunt zien of je alles hebt meegepakt.

De verf moet in ieder geval 24 uur uitharden, na 24 uur kun je over de vloer lopen op sokken. Na een week is de verf hard genoeg om je meubels weer terug te zetten.

Laminaat

Ben je geïnspireerd geraakt maar heb je een laminaatvloer? In theorie zou je deze ook kunnen verven, maar het is niet aan te raden. De harde kunststof laag die op laminaat zit kun je er natuurlijk gedeeltelijk af schuren, maar deze laag zorgt er ook als je wel geschuurd hebt nog voor dat de verf niet goed hecht. Hierdoor blijft de verf op de vloer liggen in plaats van dat hij erin trekt, dit zorgt ervoor dat je snel kale plekken op je laminaat krijgt.

Ben je klaar met schilderen, maar heb je nog verf over? Dan kun je je verf het beste zó bewaren.

Fotocredits
Headerfoto: Coco Lapine Design

Tekst
Lobke Taal

ID: 4364

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven