Huis
Tuin
Video

Vintage meubel gescoord? Met deze 4 stappen schilder je ‘m zelf!

Heb jij een leuk tweedehands meubelstuk gekocht en wil je hem een likje verf geven? Of ben je de bruine meubels in je huis zat en wil je een keer gaan voor een ander kleurtje? Meubels verven klinkt heel makkelijk, maar toch zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden! Klusvrouw Hieke Grootendorst geeft ons wat handige tips.

Stap 1: Ontvetten

Voordat je begint met schilderen, moet je nog wel wat voorbereidingen treffen. Allereerst is het schoonmaken volgens Hieke heel belangrijk. “Aan je meubels zit vaak een heleboel huidvet en daarom is het belangrijk dat je 'm ook goed ontvet. Wanneer je namelijk direct gaat schuren, schuur je al dat vet in het hout en zo hecht het verf natuurlijk nooit!”, aldus Hieke. Ze raadt ons aan om het vet eraf te halen met St. Marc. Dit is een ontvetmiddel wat heel goed werkt en wat je bijna overal kunt kopen voor een paar euro. Smeer het middel niet zomaar op je meubel, het is wel belangrijk om er een sopje van te maken met wat water!

Vintage Finds Friday: een opfrisbeurt voor de prachtige kast van Kim
Zelfmaakideeën

Stap 2: Schuren

Hierna kan je het meubel gaan schuren, ook dit is belangrijk, omdat anders het verf niet goed hecht op je meubelstuk. Klaar? Ontvet dan weer het meubelstuk met St. Marc, omdat je met je handen aan het meubel hebt gezeten tijdens het schuren, zit er ook weer allemaal huidvet op. Hieke geeft ook nog als tip om handschoenen aan te doen “Dan raak je het meubel ook niet aan met je blote huid en voorkom je vet op het meubel.”

Stap 3: De primer

Nu is je meubel helemaal klaar om geverfd te worden. Begin wel eerst met een primer, ook al heeft er al verf op het meubel gezeten. Je kan het beste een primer op waterbasis gebruiken en het liefst van hetzelfde merk als de verf. Maar dit hoeft niet per se. Volgens Hieke denken veel mensen dat de primer er niet zo netjes op hoeft, maar niets is minder waar. Als je daarmee namelijk slordig verft en een zakker (of ook wel 'druiper') maakt, zal je dat altijd blijven zien! Als de primer droog is, moet je het meubelstuk nog even lichtjes opschuren en weer ontvetten.

Stap 4: Het verven

Zit de primer er netjes op? Dan kan de houtverf aangebracht worden. “Kies voor het verven van een meubelstuk wel echt houtverf en doe het niet met zomaar een restje muurverf. Dit hecht namelijk helemaal niet goed op een meubel en dat is hartstikke zonde! Je meubels hebben toch meer te verduren dan gewoon een muur of kozijn”, vertelt Hieke. Verder kun je het beste kiezen voor een zijdeglans lak. Hoe hoger de glansgraad, hoe harder de lak uiteindelijk uithardt. Matte lak gaat er sneller van af en hoogglans is volgens Hieke juist weer heel lastig om te schilderen, hier zie je namelijk alles in, dus moet je heel netjes kunnen schilderen. 

Maar hoe verf je dan netjes? Dat kun je het beste goed afwisselen met een viltroller en een kwast. Verf de grote gedeeltes met een roller en de hoekjes met de kwast. “Een roller verft lekker snel en ziet er mooi uit en met een kwast kom je in de kleinste hoekjes. Let er wel op dat je niet te dikke lagen aanbrengt, dit kan namelijk zakkers veroorzaken. Je kan beter drie dunne lagen aanbrengen, dan een laag die veel te dik is!” Hieke heeft nog een laatste tip voor ons: "blijf steeds goed controleren of je zakkers hebt, dan ben je nog niet te laat om het even bij te stippen!"

Fotocredits

Headerfoto: Unsplash -Alexandra Gorn
Foto in artikel: Unsplash -Alexandra Gorn

Alieke van Rijn
ID: 9819

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven