Huis
Tuin
Video

Zo repareer je krassen in je hardhouten vloer

Een mooie houten vloer is een flinke investering, dus daar ben je natuurlijk ook extra zuinig op. Elke kras doet dan ook pijn. Gelukkig zijn er manieren om de krassen te repareren en op te knappen.

Doordat je dagelijks over je vloer loopt is het logisch dat je houten vloer op den duur verslijt en er krassen of loopsporen ontstaan. Toch kun je krassen vrij gemakkelijk verwijderen. Het enige wat je hier voor nodig hebt is schuurpapier, harde was of houtvuller, houtbeits en hout afdichtmiddel.

Tip: heb je meerdere krassen? Probeer het volgende stappenplan dan eerst even uit op een klein krasje op een onopvallende plek. Het volgende stappenplan wordt geadviseerd voor een hardhouten vloer door een vloerenverkoper, maar elke vloer is natuurlijk anders.

Stap 1: Vloer schoonmaken

Ten eerste is het belangrijk dat je de vloer goed schoonmaakt rondom de kras. Meng een paar druppels vloeibare zeep met water en spray dit op de vloer. Even dweilen en goed droogmaken met een droge doek.

Stap 2: Kras schuren

Vervolgens schuur je de kras vlak met een schuurpapiertje. Zorg er wel voor dat je met de nerven van de vloer mee schuurt. Zo voorkom je dat er splinters vrijkomen en dat je je vloer juist meer beschadigt. 

Stap 3: Vul de kras met houtvuller of harde was

Maak je geen zorgen als je iets te veel houtvuller gebruikt. Wacht gewoon even tot het op is gedroogd, zodat je daarna de overtollige vulling kunt wegschuren tot het net zo glad is als de rest van de vloer. 

Stap 4: Beits de opgevulde houtvuller

Kies een kleur voor de beits uit die zo dicht mogelijk bij de vloer komt als mogelijk. Borstel de opgevulde kras in of wrijf het in het hout met een doekje. Veeg de overtollige resten van de vloer. 

Stap 5: Breng een beschermlaagje aan over de kras

Breng een laagje hout afdichtmiddel aan over de kras om er voor te zorgen dat de houtvuller goed blijft zitten. Daarnaast voorkom je hiermee dat er nieuwe krassen op deze plek ontstaan. 

Wil je voortaan krassen voorkomen op de rest van je vloer? Lees dan even deze tips!

Marjolein Sintenie
ID: 10014

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven