Huis
Tuin
Video

De 9 meestgestelde vragen over vloeren

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het leggen (of kiezen) van een vloer of het onderhouden ervan? Of dat nu grote of kleine vragen zijn, onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk geeft je graag advies! Wij hebben de 9 meestgestelde vragen over vloeren alvast voor je op een rijtje gezet.

Heb je een prangende klusvraag over je vloer? Grote kans dat ‘ie tussen de 9 meest gestelde vragen zit. Zit jouw vraag er niet tussen? Stuur ‘m dan in naar onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk en wij geven je antwoord! 

We geven in dit artikel antwoord op de volgende vragen:

1. Is mijn vloer te combineren met vloerverwarming? 
2. Hoe haal ik een laminaatvloer eruit? 
3. Welke ondervloer moet onder mijn vloer? 
4. Hoe kan ik mijn vinyl vloer het beste onderhouden? 
5. Hoe leg ik zelf een lamelvloer? 
6. Hoe leg ik zelf tapijt? 
7. Hoe stort ik een betonvloer? 
8. Hoe schuur ik zelf mijn parketvloer? 
9. Hoe zorg ik ervoor dat mijn vloer niet meer kraakt?

1. Is mijn vloer te combineren met vloerverwarming?

Helaas zijn niet alle vloeren te combineren met een vloerverwarming, maar ook een heel aantal wel. Een betonvloer, keramische vloer of gietvloer kan prima samengaan met vloerverwarming. Daarentegen moet je bij een houten vloer, laminaat of tapijt er wel even extra onderzoek naar doen. 

Hier lees je meer uitleg waarom je wel of niet voor vloerverwarming zou kiezen. 

2. Hoe haal ik een laminaatvloer eruit?

Simpel: schroef gewoon een schroefje in het laminaat. Op deze manier komt het laminaat omhoog. Zet een koevoet eronder om hem omhoog te krikken en haal op deze manier het laminaat op een gemakkelijke manier eruit! 

Hier zie je een filmpje van Thomas hoe hij het eruit haalt. 

3. Welke ondervloer moet onder mijn vloer?

Onder elke vloer moet een andere ondervloer. Als je laminaat wil leggen, moet je er een vochtwerende ondervloer onder leggen. Zo voorkom je dat je vloer kromtrekt. Bij een houten vloer hoeft het niet per se vochtwerend te zijn. Wanneer er oneffenheden in je basisvloer zitten, is het slim om te kiezen voor een ondervloer met een egaliserend vermogen.

Staat jouw vloer er niet bij? Hier staan nog meer verschillende ondervloeren. 

4. Hoe kan ik mijn vinyl vloer het beste onderhouden?

Een vinyl vloer is vaak een goedkope, duurzame optie, maar hoe onderhoud je dit nou? Allereerst is het belangrijk om altijd je voeten te vegen, dus koop een deurmat, zodat je niet met vieze schoenen door je huis heen loopt. Als je vloer dan wel vies is geworden, kun je hem schoonmaken met shampoo. Meng een scheutje met een liter warm water en dweil hiermee de vloer. Spoel het vervolgens na met een vochtige dweil.

Hier lees je nog meer tips hoe je je vinyl vloer kan onderhouden. Heb je een houten vloer? Lees dan hier hoe je die moet onderhouden.

5. Hoe leg ik zelf een lamelvloer?

Het is belangrijk om de planken te zagen op de achterkant. Zo heb je geen splinters hout die van de bovenkant afgaan. De vloer hoef je niet vast te lijmen op de ondervloer, maar wel aan elkaar. Doe een paar druppeltjes lijm in de voegen van de planken en tik ze voorzichtig aan elkaar vast met een hamer.

Wil je liever een filmpje zien hoe je dit aanpakt? Die kan je hier bekijken.

6. Hoe leg ik zelf tapijt?

Wanneer je eerst een ondertapijt wil, moet je deze allereerst op de grond leggen. Tip: Je hoeft hem alleen aan de zijkanten vast te lijmen. Daarna kun je beginnen met het snijden van het tapijt. Houd het mesje rechtop en niet gekanteld, zodat je niet schuin gaat snijden. Let daarnaast ook op de vleugrichting, zodat de vleug overal in de kamer dezelfde kant op gaat.

Hier legt Thomas in een handig filmpje precies uit hoe het moet.

7. Hoe stort ik een betonvloer?

Een betonvloer storten kost wel wat werk, maar dit is het zeker waard! De eerste stap is je ondergrond klaar maken voor gebruik. Zorg voor een stabiele ondergrond, dit kun je bijvoorbeeld doen met vulzand. Daarnaast zou je ook isolatieplaten met een laag plasticfolie ervoor kunnen gebruiken. Het verschilt per vloer welke wapening je moet gebruiken, dus zoek goed uit welke bij jouw vloer past! Bedenk ook voordat je begint of je vloerverwarming of afvoeren wilt liggen.  

Daarna kan je beginnen met het échte werk. Maak de mortel aan, je kan dit zelf maken, maar je zou ook een kant-en-klare betonmortel kunnen kopen. Zorg ervoor dat je na het aanmaken van de mortel de vloer binnen een bepaalde tijd moet storten, anders droogt het weer op. Nu kun je gaan gieten. Hiervoor kan je een betonschop of hark gebruiken. Als alles vlak ligt, werk je de vloer af met een reilat. Wil je een uitgebreide uitleg of ben je benieuwd hoe je een meubel van beton kan maken? Dat lees je hier.

8. Hoe schuur ik zelf mijn parketvloer?

Het is heel belangrijk om goed te schuren voordat je je vloer gaat verven of lakken. Zoek eerst uit wat voor hout het is, omdat je zo kan bepalen welk schuurpapier je moet gebruiken. Zorg dan dat de vloer glad en vetvrij is. Neem de vloer af met een vochtig doekje en laat het drogen. Het is ook belangrijk om te weten welke schuurmachine je moet gebruiken. Hiermee bepaal je namelijk het eindresultaat. Bevestig het juiste schuurpapier op de schuurmachine en schuren maar!

Wil je een uitgebreide uitleg? Die lees je hier.

9. Hoe zorg ik ervoor dat mijn vloer niet meer kraakt?

Een krakende vloer is natuurlijk heel vervelend, voor de buren, maar zeker ook voor jezelf. Er zijn gelukkig wel wat tips hoe je het gemakkelijk kunt oplossen. Je zou bijvoorbeeld spijkers kunnen gebruiken. Het is misschien niet het allermooist, maar op deze manier sluit de vloer wel weer aan met de ondervloer.

Als de vloer niet waterpas is, is het ook een optie om een stukje isolatie te vervangen. Zo is je vloer weer waterpas en is er geen wrijving meer tussen de ondervloer en de vloer zelf. Blijft je vloer omhoogkomen ondanks de isolatielaag? Dan zou je ook de oppervlakte kunnen vastlijmen met montagekit. Helaas moet je hiervoor wel de vloer openleggen.

Hier lees je nog meer tips wat je kan doen bij een krakende vloer.

 

Bekijk ook:

Fotocredits:
Headerfoto: Eigen Huis & Tuin
Foto 1: Skitterphoto - Pexels
Foto 2: Fancycrave - Unsplash

Alieke van Rijn
ID: 9311

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven