Huis
Tuin
Video

Tegels van hout

Wie ooit een tegelvloer heeft gehad, weet dat er eigenlijk niets praktischer is dan dat. Het is hygiënisch, slijtvast en makkelijk schoon te maken. Wat veel klussers niet weten, is dat er ook houtlook vloertegels te koop zijn, die – eenmaal gelegd – er uit zien als een laminaatvloer.

Thomas past ze toe in onze hal en toilet in Zoelen. Het zijn tegels met houtlook met het formaat van een houten plank, namelijk 15 cm bij 61 cm. De tegels lenen zich uitstekend om verschillende patronen mee te leggen, zoals een blokpatroon of een visgraat, iets wat je met laminaat niet kunt realiseren.

Wildverband in de breedte

Wij leggen de tegels in wildverband in de breedte, dat sluit mooi aan bij de muur. Je rekent uit hoeveel tegels je nodig hebt, door eenvoudig de lengte maal de breedte van de ruimte te nemen en daar tien procent bij op te tellen in verband met snijverlies. Deze tegels Jungle met houtdessin zijn verkrijgbaar in vijf kleuren. Tegels leggen is een precisiewerkje. Je zult dus af en toe een tegel moeten zagen, wat je met een haakse diamantslijper doet.

Tips voor het leggen

Voor het leggen controleer je natuurlijk eerst het kleurnummer op de verpakking, zodat je geen kleurverschillen in je vloer hebt. Gebruik eventueel tegels van verschillende verpakkingen door elkaar, voor de meest natuurlijke uitstraling. Koop altijd een reserveverpakking tegels! Er kan er zomaar eentje uit je handen schieten. Durf eens diagonaal te werken! Als je de tegels diagonaal legt, lijkt je ruimte veel groter.

Tegellijm en andere materialen

Je gebruikt voor vloertegels poederlijm. Kant en klare pastalijm gebruik je alleen voor wandtegels op gladde ondergronden. Poederlijm is flexibeler en moet je eerst aanmaken. Daarnaast heb je bij het leggen van tegels een lijmkam nodig, waarbij geldt: hoe groter de tegel, hoe groter de vertanding van de kam. Een tegelsnijder, duimstok en zwaai-/winkelhaak zul je ook nodig hebben. Zorg dat je de voegen schoon houdt tijdens het werken. Als de lijm voldoende droog is, moet je de tegels nog voegen. Check de verpakking voor de droogtijd!

Het mooiste is het om de kleur van je voeg aan te passen aan de kleur van de tegel. Praxis heeft verschillende kleuren voegmiddel.

ID: 576

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven