Huis
Tuin
Video

Tip van Thomas: plinten netjes plaatsen en afwerken

In de uitzending geeft Thomas een paar hele handige tips bij het plaatsen van plinten. Kies je voor opstaande plinten? Dan kun je het geheel netjes afwerken door deze tips te volgen.

Voordat je begint met het leggen van plinten is het belangrijk dat je plinten kiest die bij jouw vloer en stijl passen. Zorg daarna dat je ruim voldoende lengte koopt aan plinten, dus voordat je plinten gaat aanschaffen, meet de ruimte op.

Lijmen maar!

Opstaande plinten kun je het beste vast lijmen in plaats van vast zetten met slagpluggen of stalennagels. Door plinten te lijmen heb je geen last van plamuurwerk en is het alleen een kwestie van 'plakken maar'. Doe wat dotjes lijm op de plinten, zet ze tegen de muur vast en werk ze af met een randje kit.

Kopse kanten plinten wegwerken

Als je eindigt met je plint bij een deurkozijn dan kan het zijn dat je op de kopse kant kijkt. Dit ziet er helemaal niet zo mooi uit, want zo zie je een lelijke houtrand. Zaag daarom het einde van de plint in verstek (schuin naar binnen zagen) en zaag daarnaast een losse driehoek van een stuk plint. Op deze manier kijk je op de mooie buitenkant van de plinten in plaats van de onafgewerkte binnenkant. Je kunt de plint en de aparte driehoek vastzetten met twee-componentenlijm, deze universele lijm is super sterk en droogt snel.

Plinten netjes oplengen

Is je plint niet lang genoeg om de hele rand mee te bedekken? Dan heb je nog een extra stuk nodig. Dit heet ook wel de plint ‘oplengen’. Wanneer je de twee losse stukken plint kaal tegen elkaar zet krijg je een spleet en kunnen de plinten gaan wisselen. Dit betekent dat de plinten makkelijk van elkaar kunnen schuiven en scheef kunnen gaan staan. Zaag daarom één plint in verstek (schuin naar binnen zagen) en de ander in contra-verstek. Zo heb je een vergroot lijmoppervlak en zorg je ervoor dat de plinten netjes tegen elkaar aan blijven staan.

ID: 3524

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven