Huis
Tuin
Video

DIY: Zo maak je een origineel borreltafeltje

Ben jij na het kijken van de uitzending ook helemaal geïnspireerd geraakt om zelf een borreltafeltje te maken? Begrijpelijk! Dit bijzettafeltje is namelijk niet alleen handig, maar ook nog eens superorigineel! Wij hebben alle stappen van Thomas en Tom voor je uitgewerkt. Aan de slag dus!

Dit heb je nodig:

  • Hardhouten Okoume multiplex van minimaal 2 x 2 meter
  • Eikenhouten palen, 3 stuks van 2 meter
  • Transparante/kleurloze buitenlak/beits
  • Zwarte Cetabever buitenbeits
  • Olijfboompje op stam
  • Terracotta pot O 26 cm  

Stap 1

Je begint met het maken van de tafelbladen! Zaag twee vormen naar keuze uit de multiplexplaten. Thomas koos hier bijvoorbeeld voor een peervormige, grote vorm en een kleine cirkel voor ernaast.

Tip! Zorg er wel voor dat de grote vorm genoeg plek heeft om de bloempot in kwijt te kunnen.

 

Stap 2

Teken op het grote blad een ronde vorm af met een doorsnede van 24cm en zaag deze uit. Hier komt uiteindelijk de bloempot in te hangen.

Tip! Heb je een bloempot met een doorsnede van 26cm, dan moet het gat wat je maakt net wat kleiner zijn, wil de pot hierin blijven hangen.

 

Stap 3

Zaag de eikenhoutenbalken in 2 stukken van 50 en 1 stuk van 65 cm. De overige balk-delen kun je bewaren om het driehoekige frame van te maken.

Het frame dat je nodig hebt vormt de basis van het onderstel, waar je uiteindelijk de tafelpoten tegenaan schroeft. De kopse kant van de driehoek is korter dan de overige twee balken. Dit bepaalt de lengte van het tafeltje.

Let op! Zorg ervoor dat de hoekpunten van de driehoek uiteindelijk rechte kanten hebben. Op deze manier kun je de tafelpoten er makkelijk tegenaan bevestigen.

 

Stap 4

Tijd voor de poten! Je hebt twee poten van 50cm en één van 65cm gezaagd. De poten van 50cm bevestig je aan de hoeken van de korte kant. De 65cm balk komt aan de voorkant, tegen de punt. Zorg er wel voor dat je de onderkanten een verstek zaagt, zodat de poten mooier kom de grond komen te staan. De bovenkant moet je dan ook meteen meenemen, anders is het tafelblad niet meer recht.

 

Stap 5

De driehoek plaats je aan de bovenkant van de 50cm poten. Uiteindelijk steekt de poot van 65cm dan 15cm boven de driehoek uit. Hierdoor komt het kleine, ronde tafelblad net wat hoger dan het grote blad.

 

Stap 6

Tijd voor een kleurtje! Beits beide tafelbladen zwart, om de kleur dekkend te maken heb je waarschijnlijk 3 lagen nodig. Beits de poten in de transparante/kleurloze buitenlak, zodat deze bestand zijn tegen weer en wind.

 

Stap 7

Bijna klaar! Schroef het kleine en het grote tafelblad op de poten vast.

Tip! Het grote blad ligt voor een groot deel over de driehoek. Hierdoor kun je hem op meerdere plekken goed vastzetten.   

 

Stap 8

Zoek een mooi plantje uit, plant hem in de pot en plaats deze in je tafelblad. Tadaaa, jouw bijzettafeltje is klaar voor gebruik!

Ook een leuk bankje opknappen voor bij jouw borreltafeltje? 
Hier vind je meer informatie!

Daphne van Kaam
ID: 9178

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven