Huis
Tuin
Video

DIY: zo maak je een leuk leestafeltje van een boomstronk

Deze week gaat Tom weer gebruik maken van moeder natuur en maakt hij een leestafeltje van houten boomstronken! Superleuk voor in huis en ook nog eens makkelijk te maken. Met dit stappenplan kun jij zelf aan de slag!

Dit heb je nodig:

 • Witte lampion (met batterij of solar)
 • Witte muurverf voor buiten
 • Touw naturel
 • Constructielijm (Bison)
 • Takken (groot en klein)
 • Grote boomstronk (om tafelblad vanaf te zagen)
 • Kettingzaag
 • Handzaag
 • Houtcilinderboor
 • Gatenboor of een speedboor
 • Beitel
 • Zaagbroek, een bril en handschoenen
DIY: zo maak je een bloembollenpot waar je extra lang van kunt genieten!
Zelfmaakideeën

Stap 1. Het tafelblad

Tijd om aan de slag te gaan! We beginnen met het tafelblad. Zorg dat je een flinke boomstronk hebt waar je een mooie plak van af kunt zagen voor het blad. Zaag met een kettingzaag een plak hout van ongeveer 5 tot 10 centimeter af. 

Stap 2. De hoofdtak

Voor de poten en voor het lampje gebruiken we stevige, dikke takken, tijd voor een boswandeling dus! Takken gevonden? Dan kun je door! We beginnen met de hoofdtak, deze komt over het tafeltje heen zodat je hier de lamp aan op kunt ophangen.  

Om de tak goed vast te zetten moet je eerst met een gatenboor een gat boren in het tafelblad, maak het gat zo groot als de diameter van de tak. Zaag de onderkant van de tak schuin af zodat deze goed op de grond blijft staan. Bevestig dan de hoofdtak aan het tafelblad, vergeet niet het gat voor te boren zodat je het hout niet beschadigt.

Stap 3. De poten

Zaag vervolgens met een handzaag de twee overige poten op maat. Je kunt de maat van de poten zelf beslissen maar zorg wel dat deze gelijk zijn aan de hoofdtak. Boor nu twee gaten in de onderkant van het tafelblad, hiervoor kun je het best een cilinderboor gebruiken. Vervolgens kun je de maat van de tak aanpassen aan het formaat van het gat met een scherpe beitel. Bevestig daarna de twee poten in de gaten met lijm en een steekschroef. Voilà, de tafel staat!

Stap 4. Verven

Om de tafel een speelse touch te geven kun je het hout verven in jouw favoriete kleur! Laat de tafel daarna even goed drogen en dan kun je verlichting gaan uitkiezen. Je kunt een lampion aan de tak hangen of een leuke lamp met touw zoals Tom in de aflevering doet, dit is helemaal aan jou! Nu nog een leuk plekje voor de tafel kiezen en dan kun jij lekker gaan genieten van jouw zelfgemaakte leestafeltje!

Winnen! *deze winactie is verlopen*

Wil jij ook zo'n gaaf leestafeltje maar heb jij geen boomstronken bij de hand? Dan heb je geluk! Vertel ons waarom jij dit leestafeltje wilt winnen en wie weet staat deze straks bij jou thuis!

* Let op: het leestafeltje moet worden opgehaald in Amsterdam of Utrecht

Deze winactie is afgelopen

Daphne van Kaam
ID: 10080

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven