Huis
Tuin
Video

DIY: zo maak je zelf een bankje met opbergruimte

In de aflevering van dit weekend maakte Thomas een overdekt bankje mét opbergruimte voor op je balkon, in de tuin óf gewoon voor binnen. Wil je het bankje ook maken voor bij jou thuis? Lees dan snel verder!

Dit heb je nodig

Materiaal

  • 26 voorgelakte steigerdelen 1,5 x 20 x 240 cm (zoek de meest rechte planken uit)
  • 2 balkjes van 44 x 44 mm
  • 4 scharnieren
  • 2 magneetsluitingen
  • Schoolbordverf
  • Kwast, afplaktape, verfroller & bakje 

Gereedschap

  • Afkortzaag
  • Schroeftol
  • Schroeven

Zo ga je te werk

Stap 1
Begin met het afkorten van de planken voor de achter en zijwanden op 200cm. Voor de achterwand gebruiken we negen planken en voor iedere zijwand drie.

Stap 2
Om de planken van zijkanten te verbinden schroef je op 15mm van de bovenkant een stuk steigerhout van 58,5 cm. Hier rusten straks je dakdelen op en kun je aan de onderkant hier de aflegplank aan monteren. Op 40 cm hoogte doe je hetzelfde, maar dan met planken van 57 cm. Zo vallen je kleppen mooi binnen het huisje en kun je op deze planken je zitvlak laten rusten.                                                      

Stap 3
Leg nu negen planken voor de achterwand naast elkaar, leg er horizontaal twee steigerhouten planken van 180cm overheen en schroef deze aan elkaar. Nu heb je de zij- en achterwanden klaar. Schroef de zijkanten aan de achterwand en schroef het dak ertussen.

Stap 4
Je gaat nu beginnen aan de bodem. Maak deze van drie steigerhouten planken, twee van 180 x 20 cm en één van 180 x 17 cm. Schroef deze aan elkaar vast.   

Stap 5
Maak nu de kleppen van vier planken van 88 x 20 cm. Maak in twee daarvan, de bovenste, een uitsparing om ze open te kunnen trekken. Schuif de bodem in je huisje en schroef die aan de zijkant vast.

Stap 6
Bepaal de hoogte van je scharnieren en schroef deze aan de voorkant van je bodem en aan de twee kleppen. Maak een middensteun door twee planken van 40cm op elkaar te schroeven en zaag daar een stuk van 5.9x 18.5 uit. Zo hou je aan de voorkant een mooi gesloten beeld (omdat de bodem hoger ligt).  

Stap 7
Monteer nu de magneetsluitingen aan de kleppen en monteer je zitting. Ook hiervoor moet er 1.5cm over de volle lengte afgezaagd worden. Doe nu hetzelfde voor de afzetplank.

Stap 8
Om het bankje af te maken schilder je een vlak schoolbordverf op de achterwand, leuk om op te tekenen! 

Je zelfgemaakte bankje is klaar!

Lobke Taal
ID: 7892

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven