Huis
Tuin
Video

DIY: zo maak je zelf heel makkelijk een bijzettafeltje van cement

De winkels staan vol met allerlei leuke bijzettafeltjes. Maar zeg nou eerlijk… zelf maken is toch altijd leuker?! Daarom werden wij ook zo enthousiast van de volgende DIY van een bijzettafeltje gemaakt van cement!

Dit heb je nodig:

  • Een ronde houten stok - in 3 gelijke lengtes gezaagd
  • Een emmer
  • Een zak cement - gewoon of zelfdrogend, maar pas bij zelfdrogend wel op dat het niet te snel droogt, anders krijg je barsten!
  • Eventueel verf voor de pootjes (als je nog wat over hebt)
cement bijzettafeltje

Zo ga je te werk

Stap 1:
Bereid het cement in de emmer zoals op de verpakking geadviseerd wordt en zorg dat het goed gemengd is en er geen poeder of klonten op de bodem liggen. De bodem is namelijk straks het oppervlak van je tafel!

Stap 2:
Wanneer het cement een beetje begint te drogen steek je de poten er in (duw niet door tot de bodem!). Bij sneldrogend cement is dit al na zo’n 5 minuten. Houd dit dus goed in de gaten. Steek ze er in ieder geval niet te vroeg in, anders zakken de poten sowieso naar de bodem.

Tips: Zorg ervoor dat er evenveel afstand tussen alle poten zit én dat alle poten even diep in het cement zitten, anders gaat je tafeltje kantelen. Daarom is het handig om van te voren bij alledrie de stokken op dezelfde hoogte een klein streepje te zetten zodat je precies kunt zien hoe diep je de stok in het cement moet duwen om de poten op gelijke hoogte te houden. 

Stap 3:
Wanneer het cement goed is gedroogd (bij sneldrogend cement is dit al na een half uurtje) zet je het tafeltje op de poten en haal je heel voorzichtig de emmer los.

Stap 4:
Je kunt het cement bijschuren om eventuele oneffenheden weg te werken, maar dit is niet noodzakelijk. Het is maar net waar je van houdt!

Stap 5:
Heb je de onderkant van de pootjes graag in een andere kleur? Dan kun je die verven in de kleur die je zelf leuk vindt. Om een strakke lijn te krijgen kun je de stok met schilderstape afplakken tot de gewenste hoogte. Even schilderen, het tape erafhalen en klaar!

Extra tips

  • De vorm en diameter van je emmer bepaalt natuurlijk ook de vorm en grootte van je ‘tafelblad’. Kies dus een emmer uit met een vorm die jij mooi vindt. Daarnaast heb je zelf ook invloed op de dikte van je tafelblad. Denk hier goed overna voor je begint, want als je cement eenmaal hard is kun je er niets meer aan doen. 
  • Zorg ervoor dat de emmer schoon is als je het cement er in doet. Zo komt er geen viezigheid in je cement.

Ook leuk als bijzettafel…

Een boomstam! Zou jij kiezen voor naturel of voor een spannend kleurtje?

Fotocredits
Headerfoto: Lijns

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Lijns

ID: 4222

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven