Huis
Tuin
Video

DIY: zo maak je zelf cupcakes voor de vogels in je tuin!

Niet alleen wij mensen zijn gek op cupcakes, ook vogels zijn er dol op! Uiteraard wel met vogelvoer in plaats van cake en zoete versieringen. Hoe je ze maakt? We leggen het uit!

Heb je het liefst zo veel mogelijk vogels in je tuin? Dan moet je niet alleen je tuin vogelvriendelijk inrichten (zo doe je dat), maar moet je de vrolijke fluiters ook nog eens trakteren op heerlijk voedsel. Zo zijn ze natuurlijk gek op vetbollen, maar pas écht blij maak je ze met een traktatie zoals deze prachtige vogeltaart. En minstens zo leuk zijn de kleinere vogeltaartjes in cupcakevorm. Je maakt ze als volgt:

Wat je nodig hebt voor de vogelcupcakes:

  • Ongezouten en ongebruikt frituurvet (Ossewit; de gestolde variant met dierlijke vetten, dus niet plantaardig frituurvet)
  • Vogelzaad voor tuinvogels (of stel zelf een zadenmix samen) → zorg er voor dat je net zo veel zaad als frituurvet hebt om de juiste verhouding te behouden
  • (Steel)pan
  • Siliconen of papieren cupcake vormpjes
  • Cupcake bakvorm
  • Eventueel extra ongebruikt frituurvet voor de garnering (hier maak je ‘slagroomtoefjes’ van)
  • Eventueel een etagère als je de cupcakes mooi wil uitstallen of een touwtje als je ze wil ophangen.
vogel cupcake

Zo maak je de vogelcupcakes:

Stap 1:
Gebruik ongeveer 1 deel frituurvet op 1 deel vogelzaad om een goedgevulde cupcake te kunnen maken.

Stap 2:
Smelt het vet in een pannetje op laag vuur. Let op: het mag niet gaan koken!

Stap 3:
Zitten er pinda’s in je zelf samengestelde vogelzaadmenu? Dan kun je tijdens het smelten van het vet alvast de pinda’s fijn stampen. Dit kun je doen door de pinda’s in een doek of een afgesloten diepvrieszakje te leggen en er op te slaan met een hamer, pan of deegroller.

Stap 4:
Wanneer het vet is gesmolten voeg je alle ingrediënten toe. Roer alles goed door en zet het vuur uit. Laat het mengsel een beetje afkoelen.

Stap 5:
Leg de cupcakevormpjes in de bakvorm.

Stap 6:
Giet het mengsel in de vormpjes

Stap 7:
Laat het vetmengsel goed hard worden. Dit kun je het snelste doen door de vormpjes in de koelkast te zetten. Na ongeveer anderhalf tot twee uur zullen ze helemaal gestold zijn en kun je ze eruit halen. Laat ze vervolgens nog een dag drogen voor je ze buiten zet.

Stap 8:
Heb je nog wat frituurvet over? Maak er dan zogenaamde slagroomtoefjes van! Smelt het frituurvet en roer het vervolgens totdat het slagroomdikte heeft. Blijf wel goed roeren om te voorkomen dat er klonten ontstaan. Doe het mengsel vervolgens in een spuitzak en spuit er mooie rozetjes mee op de cupcakes.

Stap 9:
Versiertijd! Heb je nog wat vogelzaad over? Of misschien leuke versieringen zoals gedroogde sinaasappeltjes, besjes, doppinda’s of sierappeltjes. Versier er je cupcakes mee!

Stap 10:
Haal de cupcakes uit de vorm en zet ze neer in de tuin. Je kunt ze los verspreiden in de tuin, ophangen aan een touwtje of je zet ze neer op een mooie etagère.

Of ga voor groots

Maak je toch liever een grotere traktatie voor de vogels? Maak dan deze geweldig mooie vogeltaart!

Fotocredits
Headerfoto: Mariette Maakt Het Zelf  
Foto 1: Vogeltaart  

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Creatips

ID: 4021

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven