Huis
Tuin
Video

DIY: Eikenhouten stoeltje

DIY
Voor deze schattige eikenhouten stoeltjes heb je niet veel nodig. Alleen een boor, een zaag en wat planken. En een tuin natuurlijk, want deze stoeltjes doen 't het best in het zonnetje.

Wij hebben de stoeltjes gemaakt bij langebaanschaatser Kjeld Nuis. Hier zie je hoe dat bezoekje verliep!

Dit heb je nodig:

  • 3 massief eikenhouten planken van 250 cm lang en 20 cm breed 
  • Accuboor en schroeven
  • Afkortzaag
  • Schuurmachine/schuurpapier

Stap 1

Zaag de planken op maat met de afkortzaag volgens de maten in de afbeelding hierboven. Zorg ervoor dat de schuine hoeken gelijk zijn, zodat de stoel symmetrisch is (en niet gaat wiebelen). Wij hebben de schuine uiteinden op zo'n 15 graden gezaagd. Schuur de uiteinden. De lange poten zijn 125 cm lang. Omdat ze schuin komen te staan, zit de hoogte van het stoeltje ongeveer op 110 cm. 

Stap 2 

Voordat je alle planken van dit stoeltje aan elkaar vastschroeft, is het belangrijk dat je ze even voorboort. Zo voorkom je dat het hout gaat splijten.

Stap 3

Het stoeltje is 80 cm breed in totaal, en rekening houdend met de dikte van de plankjes aan beide kanten (2 x 2 cm) is de zitting dan 76 cm breed. De zitting bestaat uit 2 plankjes. Schroef dwarslatjes vast op de onderkant; die dienen als verbindingsstukjes.

Stap 4 

Schroef alle delen aan elkaar vast. De korte pootjes zijn half zo lang als de lange. Je kan er zelf voor kiezen of je alles vastmaakt met behulp van latjes aan de achterkant, zodat de schroeven volledig worden weggewerkt. Als je minder tijd of zin hebt schroef je gewoon door de zijkanten heen. 

Stap 5

De achterste pootjes schroef je vast aan de achterkant van de voorste poten. De rugleuning maak je trouwens niet kaarsrecht vast aan het stoeltje. Het zit lekkerder als je iets naar achteren leunt, dus je schroeft 'm wat schuin vast. 

ID: 1094

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven