Huis
Tuin
Video

DIY: Groen fietsenhok

DIY
Je fietsen droog onder een afdakje? Bouw een fietsenhok! Deze week maken we er niet zomaar één; we maken een groene. Niet groen van kleur, maar van insteek! Het hok heeft een sedumdak, een boomstam die de fietsen vastklemt én een ingebouwde plantenbak.

Door deze extra dingetjes heeft je fietsenhok meerdere functies. Het biedt onderdak aan je fietsen, maar je creëert met het sedum ook een mini-groenomgeving die het dak goed beschermt. En in de plantenbak kan je bijvoorbeeld je eigen kruiden verbouwen. Tom maakte het fietsenhok samen met Wolter Kroes, voor alle fietsen van Wolters gezin. Hieronder de werkbeschrijving!

Wat heb je nodig?

Zoals je ziet is het ontwerp anders dan wat wij uiteindelijk gemaakt hebben. Wij hebben geen verstevigende dwarsbalken aan de zijkanten en achterkant gemaakt. Dit omdat het sedumdak het hok al zwaar genoeg maakt en het daarom stevig zal blijven staan. Maak je niet zo'n sedumdak, dan zijn de dwarsliggers wel aan te raden. Wij hebben overigens ook nog een plantenbak toegevoegd.

 • 12x douglaspalen 9x9x240 cm
 • 20x douglasplanken 1,8x19x240 cm (25 als je het ontwerp volgt)
 • 2,5l grijze grondverf
 • 2,5l grijze lak RAL 7004
 • Verfspullen
 • Boomstam/kettingzaag/guts/hamer/gehoorbescherming
 • Schroeven
 • Afkortzaag
 • Boor
 • Pakket voor een groendak
 • Hydrokorrels, aarde en plantjes voor plantenbak
 • Pijpje en ketting voor de afwatering. 

Stap 1 

Zaag de onderdelen op maat en schroef ze ook even voor. Begin met de 2 zijkanten en de achterkant. Voor de 2 zijkanten moet je weten dat het dak een afschot krijgt en dus schuin afloopt: aan de voorkant is 'ie hoger dan achteraan. Hou hier rekening mee bij het op maat snijden van de palen. De voorste staanders moeten 200 cm zijn, de achterste 160 cm. Daar gaat dan een ligger bovenop die je ondersteunt met kleine balkjes in de hoeken. Die zaag je in verstek, zodat ze precies tussen de hoeken passen. Heb je beide zijkanten gemaakt? Dan is het tijd voor de achterkant. Verbind beide zijkanten met elkaar via een ligger en weer twee ondersteunende balkjes. Nu is de achterkant ook klaar. En daarmee de eerste 'fundering'! 

Stap 2

Maak nu de voorste ligger vast tussen de zijkanten. Deze is 182 cm: 200 cm min twee keer de breedte van de staanders.

Stap 3

Maak daarna 2 dwarsliggers vast voor het dak. Deze zijn 162 cm: 180 cm min twee keer de breedte van de staanders.

Stap 4 

Leg de planken op het dak. Als het goed is zijn het er 11. Schroef ze vast. Ter afwerking, en ook zodat je een soort bak maakt voor het sedum, maak je rondom ook planken vast, zodat je een rand krijgt. 

Stap 7

Maak een gat aan de achterkant. Daardoor krijgt het dak een goede afwatering. Maak hier een pijpje in vast en daarin weer een ketting. Via de ketting kan het water naar beneden lopen in plaats van dat het er echt uit klettert. Dit kan natuurlijk ook middels een regenpijp aan de zijkant, maar een ketting ziet er meteen stoer uit. Na een tijd zal de ketting gaan roesten, wat ook een stoer effect geeft.

Stap 8 

Nu kan je het groendak gaan leggen. In dit artikel beschreven we al eens welke onderdelen zo'n dak heeft en hoe je deze precies neerlegt. 

Stap 9

Maak dan de plantenbak: deze is ongeveer 160 cm lang en zo'n 20 cm breed. Zaag wat gaatjes in de bodem voor een goede afwatering. Stop hydrokorrels in de bak, vervolgens aarde en daarna de plantjes. 

Stap 10 

Vervolgens zaag je met de kettingzaag meerdere gleuven in de boomstam. Om alle stukjes hout goed tussen de gleuven uit te krijgen, tik je het eruit met een hamer en een guts. Het beste kun je van tevoren even de breedte van de fietsbanden opmeten, zodat je zeker weet dat de gleuven groot genoeg zijn. 

Nog even over het verven

Je ziet dat wij een deel van het hout al hebben geverfd voordat we het hok in elkaar zetten. Aan te raden is om alles eerst in elkaar te zetten en dán pas de boel te verven (tenzij je veel ruimte hebt om alles uit te leggen en te laten drogen). Zorg voor 1 keer een grondlaag en 2 keer een laklaag.

ID: 963

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven