Huis
Tuin
Video

DIY: Houten pergola

DIY
Om de familietuin extra gezellig en intiem te maken, bouwt Tom er twee pergola's. Dat doet 'ie met douglashouten palen. Hier vind je de werkbeschrijving!

Tom bouwt de pergola's in de familietuin in Velserbroek, die inmiddels al volstaat met plantjes. Ook aan de pergola's komen straks hangzakken met daarin kleurige bloemen te hangen, en er zullen klimplanten langs de palen omhoog klimmen. De totale hoogte van de pergola's is 3 meter. Douglashout is ideaal voor dit soort tuinklussen: het heeft een hoge duurzaamheid en het is makkelijk te bewerken. Je kan het daardoor voor vanalles en nog wat gebruiken.

Wat heb je nodig? 

  • Per pergola 20 x douglashouten tuinpaal geschaafd zonder punt 9x9 cm - 300 cm 
  • Schildertape
  • Rubbercoating + kwast
  • Schep
  • Waterpas
  • Hamer
  • Slagpluggen
  • Boor en schroeven
  • Ladder
  • Afkortzaag

Stap 1

Smeer eerst een laagje rubbercoating aan de onderkant van de palen, zodat ze waterdicht worden. Het hout zal hierdoor niet rot worden.

Stap 2

Graaf gaten in de grond van ongeveer 1 meter diep. Plaats de palen erin en vul het weer aan met zand zodat de paal stevig vast komt te staan. 

Stap 3

Zorg dat de palen waterpas staan.

Stap 4 

Boor alle palen steeds voor, zodat het hout niet gaat splijten. 

Stap 5 

Plaats de liggers op de staanders. Waarschijnlijk zijn de palen niet lang genoeg voor de gehele breedte, dus dan moet je er 2 gebruiken. Schroef de liggers vast op de staanders. Tom maakt twee verschillende pergola's, eentje tegen het huis aan en eentje daar tegenover, bij de schuur. Bij pergola tegen het huis maakt Tom één van de liggers vast aan tegen de muur. Daar kunnen dan de dwarsbalkjes weer op rusten.

Het bouwen van de pergola is een intensief klusje dat zich in de hoogte afspeelt. Tom moet ervoor op een trappetje staan, en daarom heeft hij een multistekker aan de trap vastgemaakt. Hierdoor kan hij de accu's van de schroeftollen op de ladder opladen, in plaats van dat hij steeds weer naar 'de grond' moet. Wel zo makkelijk! 

Stap 6

Plaats 13 dwarsbalkjes - die van ons zijn 110 cm, dus zo diep is de pergola - en maak die via de bovenkant vast aan de lange liggers. 

... En dat was het! Nu de pergola staat kun je lekker losgaan met beplanting, net als wij hebben gedaan. Hang bijvoorbeeld zakken vol bloemen op of laat klimpanten langs de palen naar boven klimmen. Of bouw borders om de staanders heen en plant die vol met kleurige bloemen en planten. 

ID: 992

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven