Huis
Tuin
Video
DIY

DIY: Houten poppenhuis

Wat mag er nou niet ontbreken een typische meisjeskamer? Natuurlijk... een poppenhuis! Thomas bouwt er zelf eentje, die ook nog eens kan dienen als autogarage. Lees hier hoe je ook zo'n huis maakt.

Het poppenhuis bestaat uit een begane grond en eerste verdieping, en meerdere muurtjes die je eruit en erin kunt schuiven. Zo kun je de indeling veranderen wanneer je maar wil. Sommige van die wandjes zou je van plexiglas kunnen maken, zodat het grote ramen zijn. Of je kunt ramen zagen uit de triplex wandjes. Of je kunt wandjes behangen of schilderen. Zoveel mogelijkheden! De trap is een oprit als je 'm omdraait, dus als het huis als garage dient kunnen de auto's de eerste verdieping op rijden. Thomas bouwt het huis voor Kirsten, op haar nieuwe meidenslaapkamer.

Wat heb je nodig?

  • 1 plaat populieren triplex 61x122cm 18mm (voor de buitenwanden)
  • 1 plaat populieren triplex 61x122cm 6mm (voor de muren)
  • Grenen glaslat 20x20mm 270cm (voor de trap)
  • Eventueel deuvelset 6 mm
  • Houtlijm
  • Gereedschap
  • Accuboormachine
  • Houtboor 6 mm en bitjes
  • Handcirkelzaag (met mogelijkheid om verstek te zagen)
  • Decoupeerzaag

Stap 1
Zaag de planken op maat. Dat kun je trouwens ook laten doen in de bouwmarkt. Hieronder zie je welke stukjes je uit welke plaat moet zagen. 

Voor extra stevigheid zaag je de planken A t/m D van de dikke triplexplaat, van 18 mm, in verstek. Dat ziet er ook mooier uit (vinden wij dan hè). Kort de plank niet in tot 60 cm, maar gebruik de extra centimeter voor het verstek zagen ervan. 

.

Stap 2
Om de wandjes te kunnen verplaatsen, maak je sleuven in de planken. Omdat de sleufjes maar dun zijn, moeten ze in het plafond en de vloer precies op dezelfde plek zitten, zodat ze tegenover elkaar liggen. Leg de dikke platen daarom naast elkaar en trek de zaagsnede in één keer door. Voor de verticale zaagsneden leg je de planken anders dan voor de horizontale zaagsneden. Hieronder zie je hoe je de planken moet neerleggen voor de juiste zaagsnedes. Rechtsonder zie je hoe het uiteindelijk wordt. 

Stap 3
Maar hoe maak je die zaagsnedes precies? Als de planken goed liggen, zet je ze met lijmklemmen vast aan je werktafel en bevestig je een lange lat die dient als geleider. Zet de zaagsnede met een handcirkelzaag die je instelt op een diepte van 5 mm. De zaagsnede moet een breedte hebben van 7 tot 8 mm. Hiervoor maak je eerst een zaagsnede langs de geleider. Plaats hierna een dun latje van 6 tot 7 mm dikte tegen de eerste geleider, en zaag opnieuw. Het strookje dat overblijft haal je er makkelijk tussenuit met een schroevendraaier. 

Stap 4
Klaar met zagen? Bevestig dan de in verstek gezaagde planken met houtlijm. Plak aan de achterkant eerst tape, en vouw daarna de planken in elkaar. Voor extra stevigheid zou je ook nog deuvels kunnen gebruiken. In dat geval is dat de eerste stap die je neemt in het aan elkaar vastmaken van de platen. De gaten voor de deuvels boor je dan in de schuine kant. Let op dat je je boor haaks zet op de hoek van 45 graden. Gebruik centerpuntjes om te bepalen op welke plek je moet boren om de planken goed aan elkaar te kunnen verbinden. De verschillende lagen van het triplex kunnen een handig richtpunt zijn. Halveer de deuvels voor je ze plaatst, anders zijn ze te lang en ga je door de plank heen. Zet de deuvels vast met wat houtlijm en doe daarna houtlijm op de zijkanten van de planken. Ook hierbij gebruik je tape. 

Stap 5
Vouw de constructie in elkaar. Plaats ook de F-wandjes (ook dit zou je voor extra stevigheid met deuvels kunnen doen). 

Stap 6
Nu is de trap aan de beurt. Zaag hiervoor 16 stukjes van 8 cm uit de glaslat. Dit worden de treden. Plankje G, dat je eerder al uit de dunne triplex plank gezaagd hebt, gebruik je voor de onderkant. Zaag dit plankje aan de korte kant in verstek op 45 graden. Lijm aan de onderkant plankje H vast op de verstekzijde van plankje G. Lijm nu de treden vast op plankje G. Begin daarmee onderaan, en werk naar boven toe. Zaag van de laatste trede een stukje af, zodat je plankje H bovenaan goed vast kunt lijmen. Lijm twee strookjes vast op plankjes H. Hiermee kun je de trap vastzetten in de zaagsneden op de eerste etage.

Stap 7
Plaats tot slot de tussenwandjes in het huis, nadat je ze even goed hebt geschuurd. En klaar is je poppenhuis! Eventueel kun je nog plexiglas wandjes maken of raampjes zagen. 't Is maar net hoe je het huis of de garage in wilt richten! 

ID: 755

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven