Huis
Tuin
Video

DIY: IJzersterke buitenkeuken

DIY
Deze week gaan we langs bij zanger en presentator Tim Douwsma. Thomas en Tim bouwen samen een ijzersterke buitenkeuken die bestand is tegen weer en wind. Tims balkon wordt zo een supertoffe hangplek! Wil jij ook zo'n buitenkeuken maken?

Dit heb je nodig:

- 8x U-Steen zwart 40x50x40cm
- 12x gebruikte steigerhouten planken 20x200cm
- 4x schuttingscharnier
- Plaatstaal; breedte maakt niet zoveel uit, die van ons was ongeveer een meter, lengte 80cm.
- Schroeven
- Polymax-kit
- Gatenboor
- Afkortzaag

De basis voor deze buitenkeuken bestaat uit zware U-blokken, waardoor het geheel goed bestand is tegen de wind, en stoere steigerhouten planken. Een stoer en robuust meubel dus. En helemaal niet moeilijk om te maken!

Stap 1 
Zaag de steigerplanken op maat: 2 meter lang moeten ze zijn. Eerst teken je ze af. Tijdens het zagen haal je de afkortzaag naar je toe, en vervolgens duw je 'm door het materiaal heen. 

Stap 2
Zet 4 U-blokken op de kop op de grond. De totale breedte van de keuken is 2 meter, dus je zet de blokken aan de uiteinden hiervan. Leg een op maat gezaagde plank op de grond zodat je precies ziet waar je de U-blokken neer moet leggen. Tussen de blokken zit een meter ruimte. 

Stap 3
Leg 4 van de op maat gezaagde planken op de U-blokken, zodat het een soort tafeltje wordt. 

Stap 4
Wat je nu doet is eigenlijk heel simpel: doe precies hetzelfde nog een keer. Dus zet 4 U-blokken op de planken, alleen nu niet op de kop. Zet ze nu dus neer in een N-vorm. Daarbovenop leg je weer 4 planken.

Stap 5
Zaag twee plankjes met de afkortzaag op maat: 40 cm per stuk. Deze plankjes schroef je vast aan de twee plankenlagen, zodat je deze fixeert en er één stevig geheel van maakt. Zet de plankjes vast van boven en van onderen. Door deze plankjes hoef je het keukenblad niet meer vast te maken aan de U-blokken. Eventueel kan je nog wel een dwarsbalkje vastmaken aan de onderkant van de bovenste plankenlaag. Zo zitten ze goed aan elkaar vast. En daar kunnen meteen de deurtjes tegenaan vallen als ze dichtgaan. Het dwarsbalkje zaag je iets korter dan 80 cm. De deurtjes vallen namelijk iets naar binnen, dus trek er zo'n 3 cm vanaf: 77 cm. 

Stap 6
Nu maak je de deurtjes. Daarachter kan je de barbecue opbergen als je 'm niet gebruikt. De deurtjes maak je 40 cm hoog en 47,5 cm breed. Voor de breedte: de steigerplanken zijn ieder 20 cm breed, dus daar gebruik je er in ieder geval 2 van. Maar dan heb je nog 7,5 cm over. Dat moet je dus op maat zagen. De 3 plankjes met nu een totale breedte van 47,5 cm leg je naast elkaar. Je verbindt ze met elkaar door 2 dwarsbalkjes die je over de breedte gaat vastschroeven. Zorg ervoor dat deze dwarsbalkjes iets korter zijn dan de 47,5 cm (zie foto), anders kunnen de deurtjes niet goed dicht. Met de afkortzaag zaag je de uiteinden van de dwarsplankjes wat schuin af, zodat ze niet in de wegzitten als de deurtjes dichtgaan. Schroef ze vanaf de binnenkant van het deurtje vast aan de deurplankjes. Op deze foto zie je trouwens dat er heel veel gaten in de deur zitten. Dat komt omdat er 3 plankjes zijn die vastgeschroefd moeten worden, en er moeten genoeg schroeven in het deurtje zitten om alles goed stevig vast te maken.

Stap 7
Vanaf de buitenkant van de deurtjes schroef je de scharnieren vast. Die maak je vervolgens ook vast aan de binnenkant. Het deurtje zit nu vast.

Stap 8
Maak met de gatenboor gaten in de deurtjes, zodat je ze open kunt doen.

Stap 9
Maak de stalen plaat op het keukenblad vast met Polymax. Daarna schroef je 'm vast, zo'n 4 cm van de hoeken af. Zorg dat je de schroefjes wat verzinkt, zodat je de schroeven niet zal voelen als je met je hand over de plaat heen gaat. Bovenop de plaat zet je je barbecue. De plaat dient dan ter bescherming van het houten keukenblad, en het is ook makkelijk schoonmaken.

Stap 10
Tot slot kan je hier en daar nog wat hout afschuren zodat het niet meer splintert. 

Stap 11
Omdat Tim een vuurschaal op z'n dakterras heeft, kan hij de houtblokken mooi bewaren in de U-blokken van de buitenkeuken. Maar ook als je de houtblokken niet gebruikt, staat het leuk als decoratie. 

ID: 685

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven