Huis
Tuin
Video

DIY: zo maak je zelf de mooiste kalenders voor het nieuwe jaar

Vind je het leuk om creatief bezig te zijn, ben je dol op handlettering of wil je gewoon wat geld besparen? Dan is het een heel goed idee om zelf een kalender te maken voor het nieuwe jaar! Je kan dit op veel verschillende manieren aanpakken en daarom geven wij je alvast wat inspiratie!

1. Verjaardagskalender

Om alle verjaardagen in het nieuwe jaar niet te vergeten is een verjaardagskalender heel handig. Hang hem bijvoorbeeld in het toilet of in de keuken, zodat je hem elke dag ziet! Je kunt deze heel gemakkelijk zelf maken door een vierkant uit te meten op een A4. Verdeel dit in 35 vakjes (horizontaal 7 vakjes, verticaal 5 vakjes), zodat je sowieso genoeg dagen hebt voor elke maand. Boven dit vierkant teken je nog één rij met de dagen van de week.

6x onze favoriete illustraties voor aan de muur
Huis

Wanneer je de basis hebt staan, kun je beginnen met de opmaak. Vind je het leuk om met mooie letters te schrijven? Schrijf dan de maanden groot boven de kalender, en kleur ze mooi in. Natuurlijk zou je het ook strak kunnen houden met blokletters of er een leuke illustratie bij kunnen maken!

Overzicht kalender

Wil je een kalender waarin je alleen kunt zien welke datum op welke dag valt? Dan zou je ook een kleine overzicht kalender kunnen maken. Hierin zet je eigenlijk alleen de maand, dag en datum neer, maar er is geen ruimte om te schrijven. Het is heel handig voor bijvoorbeeld op je bureau bij het werk.

Je kunt zelf kiezen hoe groot je deze kalender maakt, maar omdat er toch geen ruimte is om te schrijven, is een klein formaat juist heel fijn. Pak een A6 en begin ook hier met het uitlijnen van een vierkantje met potlood. Verdeel dit vierkant in 35 vakjes, zodat je de cijfers er netjes in kunt zetten. Zet daarna met een mooie pen of stift de cijfers in de vakjes en gum het vierkant weer uit. Je zult zien, de cijfers staan heel recht onder elkaar!

Nu kan je de kalender opleuken met bijvoorbeeld een illustratie. Teken ook deze eerst met potlood en verf hem bijvoorbeeld met wat waterverf voor een mooi effect! Als je alle maanden klaar hebt, zou je nog een mooie voorkant kunnen maken en kun je papiertjes aan elkaar maken met een touwtje. Superleuk toch?! 

Omslagkalender

Deze kalender is voor langere duur, want eigenlijk kun je deze elk jaar weer opnieuw gebruiken. Hij is wel wat ingewikkelder om te maken, maar dan heb je ook wat! Wat je hiervoor nodig hebt is een dun plankje hout, haakjes, een klemmetje, schroefjes, een boor en een zaagje. Zaag een driehoek uit het hout en een rechthoek in de grootte van een A4. Maak het driehoek vast aan het rechthoek, zodat deze kan staan. Wil je een uitgebreide uitleg inclusief beeld? Die vind je hier. Natuurlijk zou je hem ook aan de muur kunnen hangen, dan heb je alleen een haakje nodig aan de achterkant!

Schroef de haakjes en het klemmetje op het hout en dan kun je beginnen met de kalender zelf! Knip kleine kaartjes uit in dezelfde maat en teken er cijfers op. Voor de maanden zou je een mooie foto op een kartonnetje kunnen plakken met de maand eronder, zodat de kalender er echt mooi en persoonlijk uitziet. 

Is ‘ie klaar? Zet hem neer in huis en je zult zien dat hij niet alleen heel handig is, maar ook nog eens echt een toevoeging aan je interieur!

Fotocredits

Headerfoto: My postcard
Foto 1+2: Kelly creates - Simplystephlettering
Foto 3: Designsponge
Foto 4+5: Mein feenstaub

Alieke van Rijn
ID: 9856

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven