Huis
Tuin
Video

DIY: Kast onder je trap

Hal
Een fris tintje voor de trap én extra opbergruimte in de hal: Thomas staat weer voor een nieuwe uitdaging. Belangrijk onderdeel van dit project is de kast die hij onder de trap bouwt. Een vernuftig trucje! Hier lees je hoe je deze trapkast maakt.

Joan en Caroline uit Swifterbant zijn gezegend met een grote hal. Het verbouwen van deze ruimte is daarom voor ons een uitdagend project. Omdat Caroline en Joan graag meer opbergmogelijkheid willen, maakt Thomas gebruik van de vrije ruimte onder de trap. De kast die hij bouwt bestaat uit een uitschuifbaar deel én twee lades die tussen de traptreden zitten. Wij hebben hier de werkbeschrijving. 

(Zo'n grote hal is trouwens best uitzonderlijk. Heb jij een kleine hal, maar kan je ook wel wat extra opbergruimte gebruiken? Zie hier tips voor opbergen in een smalle hal.

Wat heb je nodig?

 • 6 x MDF-platen 122 x 244 cm x 18 mm 
 • Boor en schroeven
 • Eiken planken voor in de boekenkast
 • Plankendragers
 • Speedboor om een gaatje te maken, wij gebruiken 22mm
 • 2 ladegeleiders van 40cm volledig uittrekbaar per lade - dus 4 ladegeleiders in totaal
 • Eventueel een zwaaihaak
 • Potlood
 • Handcirkelzaag
 • Houtlijm
 • 4 bokwieltjes

Stap 1

Maak eerst het deel met de lades. Daarvoor maak je eerst de zij'wangen' van de kast, van MDF. Die schroef je vast aan de binnenkant van de trap. De hoogte hangt af van hoe hoog je traptredes zijn en hoeveel ruimte hiertussen zit. Zorg ook voor de uitsparingen tussen de traptredes. Goed opmeten dus van tevoren! 

Stap 2

Nu ga je de lades maken. In ons geval heeft de trap schuine hoeken en loopt 'ie bijna in een driehoek, dus daarvoor moet Thomas de hoeken eerst opmeten. En het overtrekken op het materiaal waarmee hij gaat werken. Maar als je trap gewoon rechttoe-rechtaan is, begin je meteen met het zagen van de onderdelen van de lades. Je gebruikt hiervoor MDF met een laklaag, dus die hoef je niet meer te gronden voor het verven. Ook bij dit onderdeel hangen de afmetingen volledig af van de ruimte die jij onder de trap hebt en tussen de traptredes. De lades die Thomas maakt zijn ongeveer 40 bij 40 cm. 

Stap 3

Schroef de rails op de zijkanten. Daarna kan je de lades in de rails schuiven. De voorkant van de lades maak je op de manier die jij wil; wij gebruiken een frontje van populieren multiplex en plakken daar tegeltjes op. 

Stap 4

Nu ga je het uitschuifbare deel maken, oftewel: een apothekerskast. Die komt op bokwieltjes te staan. Het deel bestaat uit een onderplank, een zijkant en de rechtopstaande plank waar straks de plankjes voor de spulletjes aan vast komen. Meet voordat je de schuine bovenkant zaagt eerst goed de hoek op die je nodig hebt. Zo past 'ie perfect onder de trap. Hierna komt er ook nog een frontje aan vast, waarmee je de kast kan uitschuiven. Het maakt niet zoveel uit wat de afmetingen van de kast zijn, zolang hij maar onder je trap past. Bij ons is dit onderdeel zo'n 85 cm diep en de schuine bovenkant loopt van ongeveer 1 naar 2 meter hoog. 

Stap 5

Achter het apothekerskastje komt een boekenkast te staan. Die kun je zelf maken maar ook kant-en-klaar kopen. Zet 'm op de plek waar je 'm wil hebben, en ga daarna verder met het frontje. Zaag het frontje op maat en vergeet niet een gaatje te maken zodat je de kast naar je toe kan trekken. Maak het frontje vast aan de rest van het uitschuifbare deel. Zorg dat 'ie iets boven de grond zweeft. 

Stap 6

Maak de plankjes vast aan de binnenkant van deze kast. Je kunt aan beide kanten plankjes maken, maar wij hebben gekozen voor één kant met plankjes en één kant met haakjes om bijvoorbeeld jassen aan op te hangen. 

ID: 846

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven