Huis
Tuin
Video

DIY: Keihandige kast

DIY
De Apeldoornse studio van student Maarten begint er tijdens de maak-over al tof uit te zien. Máár: die jongen moet natuurlijk ook het een en ander kwijt kunnen. Er is opbergruimte nodig! Daarom bouwt Thomas een handige kast, als onderdeel van een combinatiemeubel.

De kast komt tegen het bed aan te staan. Op die manier dient ‘ie meteen als hoofdeinde van het bed. Superhandig dus, want zo kan Maarten er vanuit het bed tegenaan leunen. En het bed en de kast worden zo één geheel, als een combi-meubel. De kast wordt 2,40 meter hoog, 60 cm diep en 1,60 meter breed.

Thomas maakt eerst de binnenkant van de kast met witte meubelpanelen. Omdat de kamer vrij hoog is maakt hij de kast 240 cm hoog. Thomas maakt de kast dus helemaal zelf, maar je kan ook kiezen voor een kant-en-klare kast. Praxis heeft de kant-en-klare modulaire kast Chicago. Die hoef je alleen maar in elkaar te schroeven. Daarna maak je de ombouw van MDF, net als Thomas, die je in de gewenste kleur schildert.

Wil je net als Thomas de kast helemaal zelf maken? Hieronder lees je hoe je dat doet.

Wat heb je nodig?

* 3 platen MDF 122 x 244 cm / 18 mm dik. Als volgt laten zagen in de Praxis:

2 x plank 243,6x60 cm (zijkanten)

2 x plank 156,4 x 60 cm (boven- en onderkant)

4 x plank 244x40 cm (achterzijde)

2 x plank 48,2 x 90 cm (deurtjes)

Gemelamineerd spaanplaat 18 mm dik; (3 planken 250x60cm en 4 planken 183x60cm) Als volgt laten zagen in de Praxis:

2 x meubelpaneel van 240x60 cm (zijkanten)

1 x meubelpaneel 236,4x58,2 cm (verticale plank tussen hang en leg gedeelte)

2 x meubelpaneel 156,4x60 cm (boven- en onderkant)

1 x meubelpaneel 96,4x58,2 cm (plank onder hanggedeelte)

3 x meubelpaneel 58,2x58,2 cm (planken leggedeelte

2 x Wit hardboard, 122 x244 cm / 0,3cm dik. Als volgt laten zagen in de Praxis:

1x 100x240 cm

1x 60x240cm

En verder:

- Stang voor het hanggedeelte 
- Accuboormachine, handcirkelzaag, houtschaaf,  speedboor met 30 mm breedte  
- Schroeven van 3,5 mm dik en 45 mm lang
- 4 scharnieren voor de kastdeurtjes
- 12 plankdragers

En hoe maak je het?

Stap 1
Voor de binnenkant van de kast gebruik je gemelamineerd spaanplaat. Dat koop je kant en klaar bij de Praxis. Deze planken zijn speciaal voor het maken van meubels. Je hoeft ze alleen nog maar op maat te zagen (of dat laat je doen bij Praxis) volgens de maten die je hierboven ziet staan. Verven hoeft niet meer; de planken hebben al een kleurtje als je ze koopt.

Stap 2
Boor gaatjes in de scheidingsplank en één van de planken voor de zijkant. Deze gaatjes dienen voor de plankdragers in het leggedeelte. Leg de planken naast elkaar als je boort, zodat de gaatjes straks op dezelfde hoogte zitten.

Stap 3
De buitenkant van de kast maak je met MDF-planken. De zijkanten, de boven- en de onderkant zaag je gewoon op maat. De achterkant zaag je in meerdere stroken over de lengte. Als je straks gaat schaven geeft dat een tof effect. Thomas koos voor 6 stroken, dus 1,60m gedeeld door 6 = 26,6cm per stuk in de breedte. 

Stap 4
Zodra je deze stroken op maat hebt gezaagd, ga je schaven. Je gaat de zijkantjes een mooi effect geven. Let er op dat je dit schaven geleidelijk doet en niet meteen teveel weghaalt. 

Stap 5
Schroef alle gemelamineerde onderdelen aan elkaar vast.

Stap 6
Een dunne plaat hardboard bevestig je aan de achterkant van de kast. Je zou het niet zeggen, maar dit houdt de kast stevig bij elkaar.. Maak hem vast met lijm en niet hem vervolgens vast met een tacker. 

Stap 7
Stop de plankdragers in de gemaakte gaatjes en leg de plankjes erop. 

Stap 8 
Bevestig de scharnieren aan de kastdeurtjes. Maak met de scharnieren de kastdeurtjes vervolgens vast aan de kast. 

Stap 9 
Boor gaten in de kastdeurtjes. Hiermee kan je de deurtjes openen. 

Stap 10
Door het MDF om de kast te monteren worden de kast en het bed één geheel. Schroef de MDF- zijkanten, boven- en onderkant en de stroken van de achterkant vast op het interieur van de kast. Doe dit vanaf de binnenkant van de kast (dus door de melamineplaten heen) dan laat je geen schroefgaatjes in het MDF achter, die je zou moeten dichtplamuren voor het schilderen. Nu de deze achterkant erop zit, zie je het effect dat je hebt gecreëerd met het schaven.

Stap 11 
Voor je het MDF gaat schilderen moet je het eerst goed ontvetten. Hierna zet je het MDF in de grondverf en kun je het aflakken in de gewenste kleur. Om het combimeubel helemaal af te maken monteer je wandlampjes aan de achterkant van het bed. Deze dienen dan direct als sfeerlicht of als nachtlampje voor boven het bed.

ID: 662

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven