Huis
Tuin
Video

DIY: (Kinder)kledingrek

DIY
Opgeruimd staat netjes! Dat geldt ook, en misschien wel voorál, in een kinderkamer. Thomas bouwt daarom een kledingrek voor bij het prinsessenbed dat hij deze week maakt. De kleine Meike kan er van alles in kwijt: jassen, tassen, muiltjes, prinsessenkroontjes...

Thomas maakt het kledingrek van een paar vurenhouten balken, een bezemsteel en wat plankjes. De klus hoort bij de slaapkamer voor drie kinderen. Je bent er zo'n 3 tot 4 uur mee bezig en het zal je zo'n 52 euro kosten voor de materialen. Hier vind je de beschrijving voor een grote, 'volwassen' versie van het kledingrek, dat 160 centimeter hoog is. Thomas heeft 'm gewoon wat kleiner gemaakt: zo'n 130 centimeter. 

Dit heb je nodig: 

 • 2x schaaflat 27x44 mm / 210 cm
 • 4 x schaaflat 44x44 mm / 210 cm
 • 1 x plank (maakt niet uit welk hout) 2,2x19x200 cm
 • 1 x bezemsteel 
 • Ongeveer 20 schroeven 5,0 x 60 mm 
 • Ongeveer 25 schroeven 5,0 x 80 mm 
 • Accuboormachine
 • Afkortzaag
 • Zwaaihaak, geodriehoek en handzaag als je geen afkortzaag hebt
 • Soevereinboortje

Stap 1: de onderdelen zagen

 • Zaag de plank door midden op 125 cm. Nu heb je er dus 2. Je kan er ook voor kiezen meerdere planken in het rekje te zetten. Of juist maar één, als je veel of lange 'hangspullen' hebt waarvoor je ruimte nodig hebt. 

 • Zaag de 4 latten van 44x44 mm/210 met een hoek van 5 graden af op een lengte van 180 cm. Het resterende deel zaag je in 2 blokjes van 10 cm. Zaag daarna de lat van 27x44 mm volgens het zaagplan in de volgende maten: 20, 25, 30, 35, 40 en 45 cm. Alles met een hoek van 5 graden. Doe dit voor beide latten. Je kunt de hoek aftekenen met behulp van een geodriekhoek, of gebruik de afkortzaag die je instelt op een hoek van 5 graden. Schuur na het zagen alle uiteinden. 

Stap 2: de zijkanten ('ladders') 

 • De 2 zijkanten zijn eigenlijk 2 ladders met treden. De balken van de ladders lopen taps toe, waardoor de ladder onderaan breed is en bovenaan smaller. Neem lat G en teken het bovenste boorgat af op 7 cm van de bovenkant. Teken hierna steeds 256 mm lager ook een boorgat af. Herhaal dit voor de andere 3 latten. Tussen de bovenkant van de eerste trede en de bovenkant van de volgende trede zit steeds 30 cm. Let wel op de hoek van de uiteinden van de latten. De latten die samen 1 ladder vormen wijzen naar elkaar toe. Boor de afgetekende gaten voor, met een soevereinboortje, zodat de schroeven mooi in het hout vallen. Het is slim om de gaten iets schuin in de balk te boren, zodat de schroef mee gaat in de lijn van de treden. En gebruik ook houtlijm, zodat de treden extra goed vast komen te zitten.

 • Zet nu de treden A tot en met F vast aan de staanders G. Dit doe je met de schroeven 5x80mm. Doe dit 2 keer, zodat je 2 zijkanten hebt. 

Stap 3: de planken 

 • Pak de planken erbij. Kijk goed hoe de ringen in het hout lopen. Het is belangrijk om de iets bolle kant van het hout bovenaan te houden. Neem de 8 blokjes van 10 cm en boor in ieder blokje 2 gaten voor met een soevereinboortje. Gebruik een stukje resthout van de lat van 27x44 mm als afstandshouder, voor het eerste blokje en hierna voor het tweede blokje. De afstandshouder mag een beetje speling hebben. Schroef de blokjes vast met de schroeven 5x60mm.

 • Plaats hierna de planken op de tredes. Door de twee blokjes kun je de planken precies op de tredes klemmen. Wij hebben gekozen voor twee plankjes naast elkaar, maar je kan ze natuurlijk ook boven elkaar plaatsen. Bedenk dit wel van tevoren, want dan moet de bovenste plank iets kleiner zijn dan de onderste. 

Stap 4: de bezemsteel

Neem de bezemsteel en kort deze in tot 125 cm. Boor op 7 cm van de beide uiteinden een gat voor en zet met schroeven 5x80 mm de bezemsteel vast aan de bovenste trede van de ladder. De roede steekt dus aan beide kanten uit.

Het bouwen zit er nu op! Even schuren, likje verf eroverheen en dan is je kledingrek helemaal klaar. 

ID: 917

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven