Huis
Tuin
Video

DIY: Koperen radiator - in het groen

DIY
Met een standaard radiator in je badkamer is natuurlijk niets mis. Máár: het is ook leuk als je deze net wat specialer is. Maak daarom ook zo'n gekronkelde, koperen radiator!

Wij maakten 'm ook, in de modern-Oosterse badkamer. Daar zat al vloerverwarming in, wat genoeg was om de ruimte te verwarmen. Toch was het ook handig om nog een verwarming te hebben om je handdoeken aan op te hangen en ze te laten drogen. Nuttig, en het ziet er ook nog eens tof uit.

De radiator is in ons geval doorgelust met de vloerverwarming en heeft geen eigen knop.

Dit heb je nodig:

  • Koper
  • Pijpensnijder 
  • Verbindingsstukjes
  • Schuurpapier
  • S39
  • Gasbrander/hobbybrander
  • Soldeertin
  • 2 chromen knelkoppelingen
  • Matte blanke lak

Stap 1

Teken eerst op een houten plank de plekken waar de verbindingen moeten komen. Wij zijn uitgegaan van 125 bij 50 cm. 

Stap 2

Snij het koper op maat met de pijpensnijder. Schuur de uiteinden goed, zodat de tin straks beter hecht. De pijpjes schuur je aan de buitenkant en de koppelingen aan de binnenkant. 

Stap 3

Smeer S39 (de soldeervloeistof) op de aansluitpunten S39 zorgt ervoor dat de onderdelen goed hechten én dat er geen zuurstof bij de hechting komt, wat lekkage kan veroorzaken. 

Stap 4

Nu kan je alle stukjes aan elkaar verbinding door te solderen.  Zorg dat je niet op de leiding zelf stookt, maar altijd op de koppeling, het kromme tussenstukje dus. Hou de brander aan één kant en voeg aan de andere kant het tin toe. Aan één kant de brander er tegenaan houden is voldoende, want door de capillaire werking wordt het stukje helemaal volgetrokken met tin. 

Stap 5

Maak onder- en bovenaan de kronkel een chromen knelkoppeling vast. 

Stap 6

Je kan nu stoppen met klussen; je moet dan alleen het overtollige S39 nog even weghalen met een natte doek. Wij waren echter nog niet klaar en wilden de koperen kronkel nog een stukje specialer maken. In de badkamer zitten namelijk blauwe tegeltjes, en om de radiator daar bij te laten passen lieten we het koper oxideren waardoor hij een groene kleur kreeg. Je smeert hem daarvoor gewoon helemaal in met S39. Laat hem zo'n 4 dagen staan en werk hem daarna af met matte blanke lak. 

ID: 2252

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven