Huis
Tuin
Video

DIY: Lattentafeltje

DIY
In de woonkamer in Gilze is Thomas lekker op dreef met het maken van nieuwe meubels. In het midden van de kamer komt daar nog een blikvanger bij: een toffe salontafel, gemaakt van balkjes! Die kan je zelf ook maken.

Dit tafeltje trekt absoluut de aandacht in je woonkamer en het leuke is natuurlijk dat je 'm zelf maakt. Zelf iets maken geeft je een voldaan gevoel. En iedereen kan het! Meubels kopen is misschien makkelijk, maar zelf een maker zijn is veel leuker. 

Dit heb je nodig:
- 10 vuren balken van 270 cm, van 44 bij 44 mm
- Voor de poten 1 vuren balk van 210 cm van 44 bij 69 mm
- Houtlijm
- Boormachine 
- (Afkort)zaag
- Liniaal
- Potlood
- 1 doos schroeven 4x60 mm à 100 stuks

Stap 1: Alles op maat zagen
De tafel wordt zo'n 120 cm lang, 50 cm breed en 36 cm hoog. Hij wordt 12 balkjes breed en 3 balkjes hoog. Zaag uit de houten balken van 44 bij 44 mm alle balkjes die je nodig hebt voor het tafelblad:

- 5 x 112 cm
- 11 x 116 cm
- 20 x 16 cm
- 20 x 12 cm

Zoals je op de foto's ziet, stoppen de balkjes straks niet overal op hetzelfde punt: ze moeten een beetje gaan verspringen. Aan de zijkanten zijn de balkjes dus niet overal even lang: ten opzichte van elkaar verspringen ze zo’n 2/2.5 cm. De balkjes verschillen ook in maat. Maar bevestig ze vooral een beetje nonchalant en op gevoel, zodat het lijkt alsof de balkjes uit de losse pols op elkaar zijn gestapeld.

Omdat de tafel niet massief wordt, zaag je de lange latten alleen voor het tafelblad en de lange zijkanten. Voor de korte zijkanten gebruik je korte latjes. Het lijkt zo net alsof de tafel wél massief is.. 

Hieronder zie je nog even wat je precies moet zagen:

Stap 2: Middelste deel vastmaken
Als je alle balkjes op maat hebt gezaagd, leg je de balken voor het tafelblad naast elkaar op je werkblad en maak je ze aan elkaar vast. Eerst met houtlijm en daarna met schroeven (zo'n 3 per balk). Doe dat alleen met de middelste 8. De buitenste rijen - rij 1, 2, 11 en 12 - komen later. 

Stap 3: De pootjes
De pootjes steken straks door het tafelblad heen, waardoor de bovenkanten van de pootjes zichtbaar zijn. De bovenzijde van de tafel wordt zo op een speelse manier onderbroken.

Hoe maak je de pootjes? 
Zaag de pootjes uit de balk die daarvoor bestemd is (zie materialenlijst). Je hebt 4 pootjes nodig met een lengte van 45 cm. Teken een hoek af van 45 graden en zaag deze af. Je kan trouwens ook variëren met deze hoek, zo kan 30 graden ook prima. Het tafeltje wordt dan vanzelfsprekend wat lager. 

En hoe maak je ze vast aan de tafel? 
Teken eerst de hoek van de pootjes af tegen het tafelblad. Zo weet je zeker dat je goed zit met de balkjes die je er zometeen tussen gaat plaatsen. Zaag balk 2 en balk 11 in 3 stukken volgens de tekening hieronder.  Zaag de balk in verstek onder een hoek van 45 graden. Hier komen later de poten tussen. Werk nu zo dat de bovenkant van het blad naar beneden ligt en je aankijkt tegen de onderzijde van je blad. De buitenste balkjes van rij 2 en 11, die je op maat hebt gezaagd, bevestig je aan de rij balken van het tafelblad. 

Stap 5: Lange zijkanten vastmaken
Bevestig deel B aan balk 1/12 (je doet het aan 2 kanten, dus zowel bij balk 1 als balk 12). Nu heb je een unit gemaakt bestaande uit de zijkant en deel B. Die schroef je vervolgens vast aan de poten. Daarna schroef je ook de 2 balken van de zijkant op deze laatste balk. Het potengedeelte is klaar!

Stap 6: Korte zijkanten vastmaken
Nu kun je de korte stukjes aan de zijkanten vastschroeven. Het eerste blokje in de hoeken bij de poten schroef je vast aan het tafelblad en aan de zijkant. Dit is het enige blokje waarin schroeven horizontaal en verticaal vastgeschroefd zitten. Hierna kun je doorgaan met korte balkjes schroeven op en naast de anderen.

Stap 6: Schuren en verven
De tafel is bijna klaar. Je hoeft hem nu alleen nog maar te schuren, en te verven in een kleur naar keuze! Wij hebben de tafel wit geverfd, maar de pootjes (en de bovenkantjes daarvan die ‘uitsteken’) hebben we in houtkleur gelaten.

Benieuwd naar de rest van deze woonkamer in Gilze? Hier zie je de maak-over! 

ID: 695

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven