Huis
Tuin
Video
DIY

DIY: Lichtbox met tekst

Je hebt er vast wel eens eentje voorbij zien komen: zo'n houten of plastic box met een mooie of grappige tekst erin. In de box zit licht, waardoor de letters nog beter uitkomen. Een heel tof ding voor in je interieur, en je kunt 'm nog zelf maken ook! Hier lees je de werkbeschrijving.

Thomas maakt de lichtbox voor de familieruimte in Eindhoven. Hij gebruikt er eikenhout, acrylglas en plakletters voor en zet er een gezellig tekstje in. 

Wat heb je nodig? 

 • 1 plank eikenhout 19 x 250 cm
 • 1 plaat acrylglas melkwit 100 x 50 cm
 • 2 schaaflatten 15 x 15 mm / 270 cm
 • 1 plaat hardhouten multiplex 61 x 122 cm / 3,6 mm
 • 6 snoergoten met plakstrip, 1 m
 • 1 Baseline tl verlichting basic 1x18w
 • 1 polymeerlijm- en voeg, transparant 290ml
 • 1 Alabastine kneedbaar eiken
 • Dubbelzijdig tape
 • 8 schroefjes 3 x 30 mm
 • 10 schroefjes 3 x 12 mm voor de achterplaat
 • Plakletters
 • Transparante A4-vellen
 • (Decoupeer)zaag
 • Accuschroefboor
 • Eventueel een hamer
 • Eventueel 24 spijkertjes 1,6 x 25 mm 

Stap 1

Zaag eerst de houten plankjes op maat. De box wordt 70 bij 50 cm. Je hebt 2 plankjes van 72 cm nodig en 2 van 50. Vervolgens boor je de planken alvast voor. Doe je dat niet, dan kom je dit harde hout niet door. En de plank kan ook nog eens gaan splijten, omdat je dicht langs de rand schroeft. Vergeet ook niet te souvereinen: maak aan schuine rand aan het gat. Zo steken de schroefkoppen straks niet uit. 

Stap 2

Schroef nu de planken aan elkaar vast met een houtboortje van 3 mm. Doe dat ongeveer 9 mm van de rand af. Zorg ervoor dat de 2 kortere plankjes de zijkanten vormen en de andere 2 de boven- en onderkant. Werk de schroefgaatjes af met kneedbaar eiken. 

Stap 3

De voorkant van de box wordt van acrylglas en de achterkant van triplex. Je hebt iets nodig om deze aan vast te maken, dus daarom ga je vuren latjes vastmaken aan de binnenkant. Zaag uit één van deze latten 4 stukken van 50 cm en één stuk van 65 cm. Zaag uit de andere zaaglat 4 stukken van 67 cm. Gebruik de 4 latjes van 50 cm en 4 latjes van 67 cm voor een rand aan de binnenzijde van de bak. Schroef die op ongeveer 1 cm van de rand aan de binnenzijde van de houten kist vast. Doe dit aan de voorkant en aan de achterkant. Je kan de latjes trouwens ook vasttimmeren in plaats van schroeven. 

Stap 4

Zaag het triplexplaatje op maat zodat het binnen het houten frame valt, dus ongeveer 50 x 70 cm. 

Stap 5

Het resterende stukje schaaflat van 65 cm bevestig je met lijm in het midden van de multiplex plaat. Daar weer bovenop maak je het tl-balkje vast. In de achterplaat boor je een gat en daar kan het snoertje doorheen. Keer nu de plaat met de tl-balk om en schroef 'm vast op de latjes aan de binnenkant. Doordat je hier schroefjes gebruikt kun je de box makkelijker open maken wanneer de tl-balk vervangen moet worden. 

Stap 6 

Door een nerf in het acrylglas te maken, kun je het makkelijk breken. De plaat wordt ook 50 x 70 cm, net als het triplex. Lijm 'm vervolgens met transparante lijm aan de ombouw vast. 

Stap 7

Kort de snoergootjes in tot 70 cm, zodat ze precies in de lichtbak passen. Verwijder de sticker van de gootjes en plak ze tegen elkaar. Nu heb je een U-opening boven en onder. Herhaal deze stap nog en keer. Je hebt nu 2 losse snoergootjes en 2 dubbel snoergootjes. Plak de losse snoergootjes aan de boven- en onderkant tegen het houten frame. Meet vervolgens uit waar de 2 dubbelzijdige profielen moeten komen. Verdeel hiervoor de resterende hoogte door 3 en zet een hulplijntje op het hout. Plak dubbelzijdig tape op de achterkant van de dubbele profielen, en plak deze op het polystyreen. Doe dit voor beide strips.

Stap 8 

Nu ga je de letters maken. Wij hebben plakletters gebruikt van 12 cm hoogte. De afstand tussen de snoergootjes is ongeveer 16 cm. Leg de transparante A4-vellen op een velletje ruitjespapier en teken eventueel hulplijntjes op 2, 14 en 16 cm. Plak de letters op de vellen zo dat je boven en onder 2 cm ruimte hebt. Hou aan beide zijkanten 0,5 cm vrij en de totale hoogte is ongeveer 16 cm. Snij nu de stroken uit. Het is belangrijk dat de letters aan de onderkant allemaal dezelfde afstand hebben, zodat de tekst mooi uitlijnt. Vervolgens steek je de velletjes tussen de snoergootjes. Dat was 'm! 

Benieuwd naar de rest van de hobbyruimte in Eindhoven? Kijk dan hier! 

ID: 802

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven