Huis
Tuin
Video

DIY: Loungebed van meerpalen

DIY
Lekker hoor, zo'n loungebed. Beentjes omhoog. Cocktailtje erbij. Of juist een kop thee en veel warme dekentjes. Wat in ieder geval zeker is, is dat je in dit stoere doch megazachte bed even ultiem kan relaxen. En je kan 'm nog zelf maken ook.

Deze week zetten Thomas en Patty Brard dit loungebed in elkaar bij Patty thuis, zodat gasten nu iets hebben om in te slapen. Je kan het stoere ding trouwens ook als daybed gebruiken en er bijvoorbeeld in de tuin mee chillen. Het is maar net waar je behoefte aan hebt. En waar je plek hebt natuurlijk, want klein is 'ie niet. 

Wat heb je nodig?

 • 6x meerpaal - planken 25 cm breed en 250 cm lang
 • 4x meerpaal - palen (staanders) 12 x 12 x 240 cm
 • 10 x douglaspaal - 8 x 4 x 250 cm
 • 1 x MDF-plaat 244 x 122 cm x 18 mm
 • Ringsleutel
 • Grote fredbouten M10 en 100 mm lang met carrosserie-ringen
 • Betonplex
 • 2 zwarte steigerbuizen 250 cm 
 • Ronde voetplaatjes (uiteinden voor de buizen)
 • Accuboor 
 • Diverse lange schroeven: 6x80, 5x80
 • Afkortzaag
 • 8x bokwieltje 50 mm met plaat (voor lades)

Stap 1

Bevestig de bredere planken aan de staanders. Er zijn vier zijdes. Je kan de meerpalen trouwens op maat bestellen maar als ze te groot zijn kan je ze ook afkorten met de afkortzaag. Aan twee van de brede planken, de twee die aan de zijkanten komen, maak je de douglaslatten vast. Daar kan straks de bedbodem op leunen. 

Stap 2

Maak de onderdelen aan elkaar vast. De volgorde maakt eigenlijk niet zoveel uit. Patty en Thomas maken eerst één setje staanders met planken en zetten die rechtop. Vanuit daar maken ze de zijkanten vast en vervolgens ook de voorste staanders en planken. En vergeet de bovenkant niet! Wij hebben bovenaan aan de zijkanten geen planken bevestigd maar buizen, waar de gordijnen straks aan kunnen hangen. Als je de planken met de uiteinden aan de staanders vast maakt, dan is het niet erg als de ene plank wat meer uitsteekt dan de ander. Het materiaal is al vrij log en iedere plank is anders, dus het is ook niet erg als het niet allemaal even strak is.

Stap 3

Nu maak je de lattenbodem, waarvoor je douglashout gebruikt. Hiervoor maak je een soort trappetjes. Zo'n trappetje bestaat uit 5 balkjes van zo'n 40/50 cm en 2 lange van ongeveer 250 cm. Je maakt er hier twee van en die komen in de breedte aan de voor- en achterkant van de bodem. Ze leunen op de latjes die je al aan het frame hebt vastgemaakt. 

Stap 4

In het midden plaats je nog twee dwarsbalken, ook van douglashout, voor extra stevigheid. En daarna leg je de betonplexplaten neer: deze dienen als bodem van het bed. 

Stap 5 

Leg aan de buitenkanten van de bodem planken neer. Hierdoor krijg je straks het gevoel dat je helemaal verzonken bent in het grote houten bed. Ook zie je het zwarte spaanplaat niet en kan je er straks bijvoorbeeld je drankje op zetten. Daarna kan het matras erop en kan je de gordijnen ophangen. 

Stap 6

Wij hebben ook nog lades gemaakt. Daarvoor gebruik je MDF-platen. Maak een vierkante bak van het MDF, met zijdes van zo'n 105 cm breed. Op de voorste zijde bevestig je meerpalenhout. Deze frontjes zijn 120 cm breed. Vergeet niet om een greepje te maken om de lade open te trekken. Aan de onderkant van de bakken hebben we wieltjes vastgemaakt. 

Benieuwd naar de rest van ons bezoekje aan Patty? Kijk hier!

ID: 872

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven