Huis
Tuin
Video

DIY: Loungen op pallets

DIY
Het dakterras van Monique Smit krijgt een behoorlijke maak-over. Blikvanger van het dak is natuurlijk de loungebank van pallets. Zelf gemaakt door Evelyn en Monique. Hier lees je hoe jij ‘m zelf kunt maken!

Wat heb je nodig?
- Pallets; hoeveel is afhankelijk van hoe grote bank je wil
- Buitenbeits
- Kwast
- Aankleding naar keuze; zie stap 3

Stap 1
Bedenk en bereken eerst hoeveel pallets je nodig hebt. De meeste pallets zijn 80 bij 120 cm en zo’n 20 cm hoog. Als je de pallet bank in bepaalde afmetingen wil hebben, moet je de pallets bijzagen. De loungebank bij Monique is 2 pallets hoog, waardoor ‘ie ongeveer 45 cm hoog is. Dat is een normale zithoogte. Als je hoger wil zitten, zet je er gewoon een pallet bovenop. 

Stap 2
Als je de pallets een leuke kleur wil geven, kan je ze verven. Dat ziet er leuk uit, maar is ook beter voor de afwerking van het hout. Je kan de pallets het best beitsen met een buitenbeits. Daarna stapel je ze op elkaar.

Stap 3
Maar op alleen pallets zit je niet lekker. Voor Moniques loungebank is een kindermatrasje gebruikt met daaromheen een hoeslaken. Ze zijn wel op maat geknipt, zodat ze precies op de vorm van de bank pasten. Een andere optie is om polyether schuim bij de markt te kopen. Dat is ook een soort matrasje en is makkelijker te knippen dan een matras. Het schuimmatras plak je met spuitlijm op een plaat triplex van zo’n 8 mm dik. Op die manier wordt het wat steviger. Hieromheen span je een stof of hoeslaken, dat je aan de onderzijde vastniet in het triplex. Vouw de hoekjes van de stof naar binnen voor een mooi resultaat. Een derde optie voor de kussens is om tuinkussens op maat te laten maken, maar dat is wel een stuk duurder.

Stap 4
Voeg voor de gezelligheid een comfort wat kussens toe en je bent klaar! De loungebank van Monique staat tegen de plantenbakken aan, die daardoor als rugleuning dienen. Je kan een rugleuning aan de pallets vast bouwen, maar het makkelijkste is natuurlijk om ‘m ergens tegenaan te zetten.

Hoe kom je trouwens aan pallets?
Zoek online; daar stikt het ervan. Je tikt een pallet op de kop voor een paar euro. Er zijn zelfs websites die pallets bij je thuisbezorgen. Dat is dan wel wat duurder, natuurlijk. Je kan ook langsgaan bij supermarkten of bouwmarkten om te vragen of ze pallets overhebben. Meestal hebben die pallets dan wel wat onvolkomenheden. 

ID: 659

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven