Huis
Tuin
Video

DIY: Zo maak je zelf een macramé vliegengordijn

Ben je nog op zoek naar een leuke bohemian touch in je huis én wil je op een stijlvolle manier vliegen buiten de deur houden? Dan hebben we een leuke DIY voor je: Thomas laat zien hoe je zelf een macramé vliegengordijn knoopt.

Dit heb je nodig:

  • 1 stevige bamboestok ter lengte van je deurpost
  • 1 dunner bamboestokje voor eventuele extra versiering
  • wit (stevig) touw

Stap 1

Meet de gewenste lengte van je bamboestok op door de breedte van je deurpost op te meten. Zaag vervolgens de bamboestok af tot de juiste lengte.

bamboe zagen

Stap 2

Knip 20 touwtjes tot de juiste lengte. Houd hierbij rekening met het feit dat je de touwtjes over de bamboestok hangt, waardoor het touw twee keer de hoogte van je deurpost moet hebben. Daarbij moet je ook nog een beetje extra erbij rekenen voor de knopen die ook wat lengte in beslag nemen. Wees dus vooral niet te zuinig, want de touwtjes kunnen uiteindelijk maar beter te lang zijn dan te kort. Afknippen kan altijd nog!

Met een deurpost van 2,20 meter hoog heeft Thomas zijn touwen op 7 meter afgesneden.

Stap 3

Vervolgens rijg je via de zijkant alle 20 touwen om de bamboestok heen met een lusje. Omdat de touwen zo ontzettend lang zijn is het handiger deze lusjes al van tevoren te vormen en daarna om de bamboestok te rijgen. Dus eerst vorm je deze lus: 

En vervolgens rijg je via de zijkant alle touwen met lus om de bamboestok heen, zodat ze netjes naast elkaar hangen. 

Stap 4

Nu is het tijd voor het echte knoopwerk. Voor elke knoop gebruik je 4 touwtjes (dus 2 lussen) en we gaan in dit geval de ‘square knot’ gebruiken.  

square knot

En die werkt als volgt:

Het meest linkertouw (van de 4) gaat over de twee middelste heen en vervolgens onder het rechtertouw door en ligt nu horizontaal naar rechts. Vervolgens gaat het rechter (verticale) touw naar links, maar dan juist onder de twee middelste touwtjes door en vervolgens onder het lusje van het linkertouw door.

Het eerste touw dat nog altijd horizontaal naar rechts ligt, leg je vervolgens over de twee middelste touwen naar links. Met het linkertouw doe je hetzelfde, alleen gaan die juist onder de twee middelste touwen door en steek je ‘m onder het rechter lusje door. Zo krijg je als het ware een bloemvormige knoop. Nu is de eerste square knot bijna klaar, je moet alleen nog de twee uiteindes aantrekken en er een mooie, strakke knoop van maken. Voila! Je eerste knoop is klaar, nu de rest nog!

Gaat het je allemaal iets te snel? Wellicht helpt deze duidelijke instructievideo je dan! 

Stap 5

Je kunt natuurlijk zoveel knopen maken als je wilt, maar Thomas maakt bij zijn vliegengordijn eerst een rij van 10 knopen, daaronder een rij van 9 knopen en vervolgens weer een rij van 10 knopen.

Stap 6

Wil je je macramé nog extra versieren met bamboestokjes? Dat kan! Rijg 10 dunne bamboestokjes van dezelfde lengte aan de touwen en eindig onderaan nog een laatste keer met een square knot om te zorgen dat de stokjes blijven hangen.  

Uiteraard kun je hier zelf mee variëren. Heb je nog mooie schelpjes, steentjes of kralen liggen, dan kun je die natuurlijk ook aan het gordijn rijgen. 

Marjolein Sintenie
ID: 9274

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven