Huis
Tuin
Video
DIY

DIY: Nieuw jasje voor de trap

Joan en Caroline gebruikten hun hal vooral als doorgang. Maar dat is verleden tijd: Thomas is druk bezig de ruimte een nieuwe uitstraling te geven. De grote blikvanger in de hal wordt natuurlijk de trap, die een stuk hipper wordt.

De trap in deze hal functioneerde, maar daar bleef het ook bij. De boel kon allemaal wel wat moderner! Een grote wens van de Swifterbantse familie was meer opbergruimte in de hal en daar is Thomas al goed mee op weg. Vorige week maakte hij al een vernuftige trapkast, en deze week wordt het nog mooier: Thomas maakt de trap dicht en brengt hippe traptreden aan. Hoe doe je zoiets eigenlijk?

Portugese tegeltjes

Voor het dichtmaken van de ruimtes tussen de traptreden plaats je stootborden (zo heten dus die houten planken die je ertussen plaatst). Daarop plak je de tegels op de stootborden. Wij hebben per trede een ander dessin gebruikt, maar alle dessins komen wel uit dezelfde serie. Er zitten meerdere van deze dessins in één pak. 

Nieuwe treden aanbrengen

Thomas gebruikt laminaat-overzettreden in een donkergrijze kleur. Het voordeel van deze laminaattreden is dat je ze aanbrengt over de bestaande treden. Dat kan ook als de oude treden niet helemaal mooi meer zijn. Na het aanbrengen hoef je er niets meer aan te doen; de treden zijn al helemaal afgewerkt.

  • Voor het aanbrengen van de treden moet je de trap eerst goed opmeten. Dat is best een lastig karweitje, maar met een trapspin maak je het jezelf makkelijker. De opgenomen maat neem je in één keer over op de trede. Let er hierbij wel op dat je de afstandshouders plaatst bij het opmeten en verwijdert als je de maat overzet op de nieuwe trede. De afstandshouders zitten aan de binnenzijde van de trapspin, deze ronde doppen hebben de dikte van de neus van de overzettreden. Teken de lijnen tussen de gemeten punten met een liniaal of rechte lat af en zaag de trede in de juiste vorm. De overtreden zijn trouwens in twee verschillende afmetingen verkrijgbaar, zodat je voor rechte én kromlopende treden de juiste afmetingen kunt vinden. Voor de rechte treden is een overzettrede van 100 cm breed en 30cm diep meestal prima. Voor de treden waar een draai in zit gebruik je een overzettrede van 130 cm breedte en 40 cm diepte. 
  • Bij de meeste trappen is iedere trede verschillend. Nummer daarom de tredes en de overzettreden zodat je bij het plakken straks de juiste overzettrede te pakken hebt.
  • Als je alles hebt opgemeten en gezaagd, moet je nog even wachten met het vastplakken van de overzettreden. Ontvet eerst de trap. Breng vervolgens de lijm aan (montagekit). 
  • Nu kunnen de treden erop!
  • In het geval van deze trap heeft Thomas de spijlen en trapleuning weggehaald. De traptreden steken aan de zijkant iets uit, waardoor ook de onderzijde zichtbaar is. Thomas zaagt een extra stukje af en plakt dit aan de onderzijde. Voor voldoende stevigheid vult hij de holte op met een stukje MDF zodat het massief wordt. Hierna beplakt Thomas de zijkanten met kantenlaminaat zodat het een geheel wordt. 
  • Schuur de randjes van deze stukjes. Doe dat één kant op en niet heen en weer, anders schuur je het kapot. 
  • Breng bovenaan de trap (dus op de overloop) een afwerklijst aan om de overgang van de bekleding boven in de hal en de beklede trap af te maken. 
  • Werk naden eventueel nog af met een gekleurde bijpassende kit.
ID: 859

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven