Huis
Tuin
Video

DIY: Opbergbank voor de eethoek

DIY
Wil je eens wat anders in je eethoek? Een opbergbank is een leuk alternatief voor gewone stoelen. Hij ziet er gezellig uit, maar je kan er ook nog eens een hoop rommel in kwijt. Hier lees je hoe je 'm maakt!

Wij maakten ook zo'n opberg- of klepbank in de strakke woonkeuken. De bank heeft een hoek gekregen, waardoor hij uit twee delen bestaat. In het ene deel zit er opbergruimte onder de klep, en in het andere deel zit een la. De precieze opstelling van zo'n bankje hangt af van jouw ruimte, dus het kan zijn dat jij andere maten moet hanteren. Dit artikel geeft je in ieder geval handvaten om aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig?

 • 15 x plank Europees rustiek eikenhout - 20 mm breed, 185 mm breed, 2000 mm lang
 • 4 x plank Europees rustiek eikenhout - 20 mm breed, 185 mm breed, 2500 mm lang
 • 3 x Mdf-plaat 244 x 122 x 18 mm 
 • Schuimplastic: 1 stuk van 2300 x 250 x 30 mm en 1 stuk van 1300 x 250 x 30 mm
 • Afkortzaag
 • Boor en schroeven
 • Handzaag
 • Stanleymes
 • Montagelijm
 • Schuimrubber 
 • Tacker
 • Lap stof 
 • Eventueel (witte) verf en verfspullen
 • 6 Wieltjes voor de la
 • 4 scharnieren voor de klepbank

Ontwerp en de maten

Hieronder zie je het ontwerp. De zithoogte die wij hebben aangehouden is 45 cm. De breedte van het bankje is ook 45 cm, en de twee delen zijn 130 en 185 cm lang. De rugleuning hebben we gemaakt van een zelf gestoffeerde plank van 25 cm hoog en 3 cm dik. De bovenkant van de leuning zit op 85 cm hoogte vanaf de grond. 

De witte planken van de zitgedeeltes en de la zijn mdf-hout; deze hebben we wit geverfd. Maar je kan natuurlijk ook gegrond mdf kopen, zodat je het niet zelf meer hoeft te verven. De klep, de zittingen en de frontjes onder de rugleuningen zijn gemaakt van het eikenhout. De planken in de rugleuningen (die we hebben gestoffeerd) maak je van mdf maar dat hoef je natuurlijk niet te verven, want die zie je niet.

Het klepgedeelte

Zagen, zagen en nog eens zagen! Zaag alle onderdelen op maat volgens de maten in de ontwerptekeningen. Zet alle onderdelen vervolgens in elkaar. Bij het klepgedeelte maak je een eikenhouten 'plateautje' bovenop de achterste plank. Hier maak je scharnieren op vast zodat de klep eraan vast kan. Dit zorgt ervoor dat de klep open blijft staan en tegen de muur leunt, in plaats van dat hij steeds dichtvalt als je er iets uit wil pakken. 

De voorkant van de klep zaag je in verstek. Daarmee geef je het een wat chiquere en stoerdere uitstraling, want je maakt een strook van zo'n 5 centimeter.  Dit doe je ook aan de ene zijkant van de klep. Zoals je op de afbeelding ziet, maak je een extra 'binnenrand' aan de zijkant van de kist. Hier kan dan de klep op rusten. 

Je kan ervoor kiezen om de binnenkant van de kist op te delen in meerdere bakken. Dan moet je dus tussenschotjes maken. 

Het deel met de la

Het deel met de la lijkt op het klepgedeelte, alleen maak je er geen onderkant in. De la eronder zal namelijk met wieltjes over de grond bewegen. De bovenkant van dit bankdeel maak je ook weer van massief eikenhout met een 'omgevouwen' strook aan twee zijkanten. De la wordt zo'n 130 cm lang en zo'n 41 cm breed (hierbij is rekening gehouden met de dikte van de planken, de la moet natuurlijk wel tussen die 45 cm passen). Zorg ervoor dat onder de bodem van de la ruimte is voor de wieltjes. 

De rugleuning

Maak nu de rugleuningen. Deze zijn in ons geval 185 en 130 cm lang en 25 cm breed. Zaag de twee planken op maat en zorg ervoor dat je de uiteinden die elkaar 'ontmoeten' in de hoek, schuin zijn afgezaagd (ook wel: in verstek gezaagd) zodat ze mooi op elkaar zullen aansluiten. Doe dat ook met het schuim. Daar kan je een handzaag voor gebruiken. Met een mesje snij je het schuim en de lap stof op maat. Zorg voor wat overlengte bij de stof zodat je het om de plank en het schuim heen kan vouwen, en maak de stof met een tacker vast aan de achterkant. Zaag klosjes van zo'n 22 cm hoog en bevestig die met montagelijm aan de muur. Daarboven maak je dan de rugleuningen vast, ook met montagelijm. Na een uurtje is de lijm droog.

Benieuwd naar het eindresultaat van de woonkeuken? Kijk dan 10 februari 18:05 naar een nieuwe Eigen Huis & Tuin!

ID: 2299

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven