Huis
Tuin
Video

DIY: Palletbank zelf maken

DIY
Een lekkere loungebank in je tuin is altijd fijn. Maar wat is er leuker dan een hangende bank van pallets, die je ook nog eens zelf kunt maken? Lees hieronder de werkbeschrijving en maak deze unieke bank voor in jouw tuin.

Benodigdheden:

 • 4 x Euro-pallets
 • 3 x douglas houten balkje (5cm x 7 cm)
 • Hoeklijntjes
 • 2 x schoor van ongeveer 60 cm lang (hiervoor kun je een stuk pallet of plankjes gebruiken)
 • Touw (18 meter, minimaal 1 cm dik)
 • 6 x schommelhaken
 • Gereedschap:
  • Schroeven
  • Schroefboor
  • Zaag
  • Schuurmachine

Stap 1

Schuur vooraf al het hout, zodat het glad en netjes is. Denk hierbij niet alleen aan de pallets, maar ook aan de schoren. 

Stap 2

Je begint met het maken van het zitje door twee van de vier pallets tegen elkaar aan te leggen. Gebruik vervolgens de drie douglashouten balkjes van 5 bij 7 cm en schroef deze aan de binnenzijde van de pallets om zo de pallets te verbinden. Nu heb je een zitgedeelte van 240 cm breed. 

schroeven palletbank

Stap 3

De andere twee pallets schroef je tegen de achterkant aan. Dit wordt de rugleuning. Zet de pallets haaks op het zitgedeelte. Pak vervolgens de twee schoren van ongeveer 60 cm lang en zaag deze aan 2 zijden onder een hoek van 45 graden.  Schroef deze aan beide zijden van de bank: in de achterhoeken aan het zitgedeelte en het ruggedeelte. Schroef voor extra stevigheid een aantal hoeklijntjes op de pallets om het rug- en zitgedeelte te verbinden. 

Schoor palletbank

Stap 4

Heb je een stevige pergola dan kun je er nu een hangbank van maken. Heb je niks om de bank aan op te hangen, dan heb je nu een zitbank die je op nog twee europallets in de tuin kunt zetten.

Behandel de bank dan met een watergedragen beits. Wij gebruiken hiervoor tuinmeubelbeits van CetaBever. Je kunt deze beits in iedere gewenste transparante kleur kopen. In de tuin van Floortje en Marloes geven we met de gemengde beits een witte tint aan de bank, zodat deze goed past bij het Ibiziaanse sfeertje. De beits is waterafstotend en beschermd het hout langdurig tegen weersinvloeden.

Wil je de bank wel ophangen? Laat de beits dan nog even staan en lees verder. 

Stap 5

Schroef vier  schommelhaken aan de zijkant van de pallets. Twee onder de voorzijde en twee halverwege aan de zijkant van de rugleuning.  

Stap 6

Plaats de bank op de plek waar je hem op wilt hangen. Leg vervolgens onder de bank een paar losse balken of stenen op de hoogte waar de schommelbank moet komen. Let hierbij op dat het fijn is als de zitting aan de voorkant 5cm hoger hangt dan de achterkant. Zorg dus dat de stenen of balken aan de voorkant 5 cm hoger zijn, zodat de bank in kiepstand staat. 

Stap 7

Schroef twee schommelhaken in de balk van de pergola. Hierbij houd je de breedte van de bank aan en neem je aan beide zijden 6 cm extra. Is de bank 240 cm breed, dan is de afstand tussen de twee haken 252 cm. 

Stap 8

Haal het touw door de linker schommelhaak in de pergola. Zorg dat het touw precies op het midden hangt in de schommelhaak. Let dus goed op dat er geen lengteverschil zit tussen de uiteinden van het touw.

Maak vervolgens eerst boven een knoop. Knoop dan het ene uiteinde aan de schommelhaak in het zitvlak en daarna het andere uiteinde aan de schommelhaak in de rugleuning.

Herhaal deze stappen voor het touw aan de rechterkant. Let hierbij goed op dat je exact dezelfde afmeting voor het stuk touw neemt als aan de linkerkant. 

Stap 9

Haal hierna de stenen of plankjes weg en je bank hangt! Smeer je bank vervolgens in met beits in de kleur van jouw keuze. Begin met de moeilijk bereikbare plekjes en smeer daarna de rest van het hout in. Smeer met de nerf van het hout mee. Let wel op dat je de beits niet gebruikt bij een temperatuur onder de 10 graden. 

Stap 10

Kleed de bank leuk aan met kussentjes en kleedjes en dan is het schommelen maar! Bekijk hieronder het eindresultaat van onze bank. 

ID: 2427

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven