Huis
Tuin
Video

DIY: Parasol voor een klimplant

DIY
De druivenplant die Tom in de surftuin plaatst, hangt er nog een beetje treurig bij. Het is de bedoeling dat de plant flink gaat groeien. Tom helpt 'm daarmee een handje door een parasol te maken die de plant zal 'begeleiden'. Hier lees je hoe je deze parasol maakt!

De parasol wordt er eentje van staal, en Tom maakt de delen aan elkaar vast door ze te lassen. Door de stalen staven worden de takken van de plant omhoog gehouden en dat zal 'm helpen om te groeien. Tom maakt de parasol voor een druif, maar je kan natuurlijk ook een andere plant gebruiken. 

Wat heb je nodig? 

  • Grote stalen cirkel - diameter 150 cm
  • Kleine stalen cirkel - diameter 75 cm
  • 5 stalen staven - 150 cm lang
  • Las-apparaat met elektrodes
  • Lashandschoenen
  • Masker
  • Staalborstel
  • Hamertje
  • Bindtouw

Al het staal kan je bij een staalhandel krijgen. De cirkels kan je daar door hen laten maken. Het staal is waarschijnlijk onbehandeld als je het krijgt, dus zet de buizen eerst in menie (grondverf speciaal voor staal). Dit zorgt ervoor dat het staal niet gaat roesten. Wij hebben er vervolgens ook nog een laag zwarte verf overheen gespoten. 

Stap 1
Las alle onderdelen aan elkaar vast. Voor de beste las zorg je dat je de elektrode langzaam naar het staal toe beweegt. Wij hebben een stukje restmateriaal in het midden van de cirkel gezet, om de afstand tussen de staven te bepalen. Dit kan je op meerdere plekken doen, zodat overal dezelfde afstand tussen de twee staven zit. Het stukje restmateriaal las je niet vast, want als je klaar bent haal je 'm weer weg. 

Gebruik 4 van de 5 staven voor in de cirkel. Gebruik de 5e als schoor, om de cirkel en de paal goed aan elkaar vast te maken. Zaag de 5e staaf daarvoor in vieren. 

Las tot slot de paal aan de cirkel vast.

Stap 2
Tik de plek na het lassen steeds even af met het hamertje, om de slak eraf te halen. Slak is een ander woord voor bros, glasachtig materiaal dat vrij kan komen na het lassen. Borstel het hierna nog even schoon. 

Stap 3
Graaf een gat in de grond en zet de paal er voor 1/3e in. 

Stap 4
Maak de plant op meerdere plekken vast aan de parasol met een stukje bindtouw. De takken zullen om dit bindtouw heen groeien, dus het belemmert het groeien niet.

Stap 5
Dek de bovenkant van de paal af met bijvoorbeeld een stukje plastic. Hierdoor regent het niet de paal in waardoor 'ie van binnen gaat roesten.

Hier zie je hoe de rest van deze stoere surftuin eruit ziet.

ID: 746

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven